Билки: Глухарче

Filed Under: Растения и билки on June 8, 2016

gluharche2_web

Описание:

Многогодишно тревисто растение високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стебло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Листата са неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Плодът е елипсовиден. Растението развива късо коренище, преминаващо в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента

Разпространение:

Расте из цялата страна по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини.

Употребяема част:

Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.

Съставки:

Корените съдържат горчивите вещества с гликозиден характер — тараксацин и т факсацерин, които са с неизучен химически състав; около 40% инулин, който през пролетта е само 2%: слузни вещества, каучук, органични киселини, смолисти вещества, тритерпенови съединения от ? – амиринов и лупеолов тип, ? – ситостерол и стигмастерот и около 18% захари.

Действие:

Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно.

Приложения:

– при стомашно-чревни и жлъчни заболявания
– за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система
– за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства
– пресните листа – за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет

Начин на употреба:

Използува се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.

Използвани източници:

Целебни растения от „А“ до „Я“

Вижте още: