Билки: Бял пелин

Filed Under: Растения и билки on August 22, 2016

бял пелин

Описание:

Многогодишно сребристо тревисто растение със своеобразен приятен аромат и силно горчив вкус. Стъблото е от 40-120 см високо, в горната част разклонено, в основата вдървеняло. Листата от двете страни са покрити със сребристи копринести власинки. Всички цветове са тръбести, жълти, без чашка. Плодът е около 1 мм дълъг, кафяв, продълговат, заострен. Цъфти от юли до септември.

Разпространение:

Расте по тревист и каменисти места, из храсталаци и градини, главно в равнините и предпланините.

Употребяема част:

Използват се цъфтящите облистени връхни части, отрязани на около 25 см от върха. Събират се в началото на цъфтежа. Да се внимава да не се смесва с черния пелин, на който листата отгоре са тъмнозелени, голи, а отдолу бели.

Съставки:

Стръковете на белия пелин съдържат 0,5-2% етерично масло (Oleum Absintjii). Основни компоненти на маслото са кислородни производни на бициклични терпени – алкохолът туйол и кетонът туйон. В етеричното масло освен това се съдържат и редица други съединения, между които моноцикличният терпен феландрен, бицикличният гееквитерпен кадинен и азуленовият сесквитерпен хамазуленоген.

Действие:

Билката е едно от най-употребяваните растения в балканската медицина. Експериментално е доказано, че тонизира мускулатурата на храносмилателните органи, увеличава отделянето на храносмилателни сокове и подобрява храносмилането. Съдържащите се в етеричното масло съставки възбуждат централната нервна система. Има противовъзпалително дествие (хамазуленът) и способност да премахва спазмите на гладкомускулните органи – стомах, бронхи и др.

Приложения:

– при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания

– при лош дъх в устата, анемия, безсъние, чревни паразити, нередовна менструация

– гръдна жаба, бронхиална астма

– екземи, рани, ухапвания от насекоми

– стръковете се поставят между дрехите – ароматизиране и срещу молци

– не е подходяща при кърмачки, болни с мозъчни кръвоизливи и при язвена болест

– продължителната му употреба може да предизвика атоничен запек

 

Използвана литература:

Целебни растения от „А“ до „Я“

Вижте още: