Билки: Еньовче и Еньовден

Filed Under: Растения и билки on June 24, 2016

еньовче

Днес е Еньовден – особен и магичен ден за всички билки.

На Еньовден – символа на свещените сили на светлината и топлината – жълтият кантарион засиява в най-прекрасната си цветна прелест. На времето момичетата изплитали венци от него и който танцувал около еньовденския огън, трябвало да носи венец от жълт кантарион – еньовденската корона. В тази тайнствена нощ се посипвали и клони от него във водата и по разцъфването на увехналите цветчета момата разбирала кога догодина ще бъде поискана.

Днес, на Еньовден, да си припомним и тази прекраснаи чудодейна билка – Еньовчето, незаслужено потънала в забрава.

Известна е още като лепка, гергевка, витата, торица, с латинско наимонеование Galium aparine L.

Разпространение:

Из храсталаците, край пътищата и оградите, в градiннте и посевите, често из цялата страна.

Описание:

Едногодишно тревисто растение с грапава, лежащо или катерливо крилато, четириръбесто стъбло; дълго до 1,5 м. .листата са разположени по 6-9 в прешлени тясно епилично ланцетни, по края с шипчета. Цветовете са дребни, бели, събрани в полусенници, с 4-листно, сраснало в основата венче, и 4 тичинки, без чашка. Плодът е сух и бодлив, почти сферичен, разпадлив.

Използваема част:

Надземната част, брана през време на цъфтежа – май-юни. Суши се на сянка или в сушилня при t до 50С.
Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав:

Съдържа гликозида асперулозид, галопа и лимонена киселина, сапонини. танипи, червено багрило, витамин С и др.

Лечебно действие и приложение:

Билката притежава противомикробно и пикочогонно действие. Употребява се при пясък и камъни в бъбреците и мехура.
Българската народна медицина препоръчва лепката още при чернодробни страдания, вода в коремната област, ревматизъм, гуша, скорбут,диария, плеврит,епилепсия, циреи, стомашни и чрезни болки. Пресният сок от растението се прилага против епилепсия и кожен рюс, а смесен със свинска мас (1:10) – за мазане при скрофули, лишеи, кожен рак, циреи, кожни изриви. Стритата изсушена билка се използува за посипване при рани и циреи.

Начин на употреба:

2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
В нашата народна медицина се употребяват и други билки от рода лепка, като кръстовидна летса. Отвapaтa от нея се дава против болки и разстройство на 1 стомаха, при хемороиди, силна и продължителна менструация, кръвоизливи от носа и др.; бяло (меко) еньовче (Galium mollugo L.), което поради съдържащите се в него ензими има свойството да съсирва млякото.(оттам и имената му – сирище, бяла подкваса). Употребява се против стомашни болки и чернодробни страдания; пролетно еньовче (Galium verпum Scop.) – употребява се при кръвотечение от носа. За целта изсушената билка се стрива на прах и се смърка като емфие.1.

Ще завършим с думите на великия природен лечител Петър Димков:

Еньовден – рождения ден на Йоан Кръстител, 24 юни. Това е точката на лятното равноденствие, в която се сменят сезоните. Денят, който българският народ, а и безброй други на север и на юг от нас са обявили за най-благоприятния билкарски ден. Билките се берат на този ден, защото опитът е научил нашия народ, че лечебната им сила е най-голяма тъкмо тогава, все едно дали се отнася за Русия, или за някое африканско племе…

Използвана литература:

  1. Целебни растения от „А“ до „Я“
  2. МАРИЯ ТРЕБЕН, “ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД”
  3. Рецептите на Петър Димков

Вижте още: