Йога екология

Filed Under: Екология on December 16, 2012

Ведическа екология

Като голям фен на Йогата, не мога да пропусна материал за Ведическата екология, ако мога така да се изразя.

Публикувам материал (със съкращения) от Бхакти Алока Парамадваити Махарадж, а цялата статия може да прочетете на сайта на Вринда България.

Принципи на Ведическата екология

Бхакти Алока Парамадваити Махарадж

Здравето на тялото

Как бихме могли да поддържаме добро здраве, когато светът ни е повсеместно замърсен? Екологичните проблеми днес са във всички земни сфери: атмосферата, почвата и водите. Атмосферата е засегната от парниковия ефект (високите нива на въглероден двуокис), киселинните атмосферни замърсявания и разграждането на озона, което води до изтъняване на озоновия слой, защитаващ от смъртоносните УВ лъчи. Почвите постоянно се превръщат в негодни за земеделска употреба поради замърсявания от излишни индустриални производства и месопреработващата промишленост. Водите намаляват съдържанието си на кислород и биват замърсявани системно като загиват цели популации и видове, населявали милиони години планетата. Индустриалният риболов почти е унищожил живота в океаните, като прогнозите са, че с тези темпове през 2048 почти няма да има живот у тях.

Химическите „подобрители” и отровните инсектициди са във всички храни. Нарочно търсените негативни новини, насилието и порнографията заливат медиите, телевизионните емисии и печатните публикации с противни материали. Хората, от своя страна – за жалост –са толкова невежи като смятат, че фармацевтичната индустрия ще им продаде решение за всички проблеми. А например лекарства като Прозак, които изменят ума и тровят милиони хора, се продават свободно по аптеките. Генните технологии в хранителната индустрия вкарват неестествени комбинации от гени създаващи неподозирани необратими зловредни ефекти, грозящи околната среда и човека. Радиационните замърсявания са с дълготраен ефект и водят до тежки и нелечими заболявания у човека.

Тялото е отражение на това, което поглъща

Най-доброто за здравето на човека и доброто му състояние на телесно и ментално ниво е вегетарианската диета. Този тип хранене се практикува още от древността от онези, които следвали пътя на йога, на доброто и на пречистването. Днес се появиха стотици причини, заради които да станем вегетарианци и по този начин да спомогнем за реалното разрешаване на проблемите на света.

По-добре да се използват алопатични лекарства (конвенционална медицина) чак след като всички естествени лекове не са успели. Можем да открием естествени лечителски методи в много културни традиции. Церителната мощ на билките, на чистата вода и чистият въздух, и внимателните грижи, са най-доброто, което имаме на разположение. Аюрведа е древната медицина на Индия, основаваща се на святите писания, прилагаща най-естествената система за лечение и застъпваща превентивенцията на заболяванията. Запознаването с основата на естественото лечение, така както е описано в текстовете на аюрведичната традиция, и избягване на химическите лечения, които са опасни за здравето, осигурява добро здраве на тялото. В днешно време е трудно да се намерят експерти в тези науки, но необходимостта от превенция на болестите е проста за разбиране.

Консумацията на полуфабрикати и бързи закуски не е адекватен начин на хранене. Осигуряването на свежи органични продукти (бел.ред. генетично и химически чисти) за приготвяне на храна е необходимост. Изкуствените оцветители, химическите овкусители и добавки, консервантите трябва да се изключат от менюто, тъй като създават предпоставки за болести или влияят вредно на тялото. Не бива да се подвеждаме от препоръките на институциите за контрол на лекарствата и храните, които все още не са ги забранили, тъй като те обслужват предимно интересите на производителите, а не истинските нужди на обикновените потребители, а също и поради некомпетентността и невежеството им. Избягвайте употребата на рафинирана и на бяла захар.

Поддържайки вътрешна и външна чистота, запазваме защитните сили на тялото в добро състояние. В святите писания се казва, че чистотата се доближава до Божественото.

Практикуване на прост начин на живот

Нужно е да се научим да строим икономични жилища използвайки естествени материали, които не влияят зле на здравето. Новите технологии вече адаптират използването на естествени материали като пръст, бамбук и камък, след подходящата им обработка. Бойкотирайте продуктите на компаниите, които унищожават природата. Хранете се с продукти, произведени с икономичен енергиен разход. Синтетичните материи не позволяват на тялото да диша, затова се обличайте с естествени материи. Не унищожавайте слуха си със силен звук от слушалки. Много видове модерна музика причиняват психологични вреди и нарушават здравето и равновесието на тялото. Избягвайте гледането на телевизия, чиито емисии замърсяват пространството и влияят негативно както на децата, така и на възрастните. Те ограничават общуването в семейството, създават вредни сексуални желания и мании, подхранват насилието, причиняват загуба на въображение и ограничават речника. Новините не отразяват реалността и създават депресии поради негативния си характер, а рекламите влияят директно върху подсъзнанието на хората в противоречие на техния истински интерес.

Производството на мебели, използвани безсмислено поради суета, предизвиква унищожаване на горите, сътворени от природата в продължение на много години и служещи за връщането на кислорода във въздуха.

Хармония с природата

Ситуацията по света е доста тъжна, с оглед на жестокостта на колонизаторите срещу туземното население, убиването на децата в утробата (аборите), липса на реална защита за слабите и т.н., което ни кара да признаем, че като човешки същества ние сме потенциално опасни.

Комплексите ни за малоценност или маниите ни за превъзходство, симпатиите и антипатиите, ни карат да бъдем несправедливи, фанатични, жестоки и егоистични. Ако не бъдем внимателни, бихме могли да станем част от деструктивните сили, които подпомагат развитието на унищожителни тенденции. Единствено съзнанието за универсалното братство между душите може да ни направи позитивни и отговорни във взаимоотношенията ни.

Защита на животните

Всички медицински и научни изследвания поради разрушителното си любопитство, използват нещастните беззащитни животни като жертви на човешкото невежество и създават страховити кармичи реакции както за извършителите, така и за консуматорите на създадените в следствие на това продукти.

Кравата, която дава млякото си като майка на човечеството, е жертва на крайно насилствено отношение в модерните „фабрики за мляко”. Поради търсенето на изкуствено ниска себестойност на млякото и поради убиването на кравата за месо, защитата на кравата е напълно пренебрегната. Тази защита би могла да се организира единствено на високо ниво, но изисква осигуряване на по-големи площи земя и с по-добро качество, масово възпитание на вегетарианско съзнание и правителствени помощи.

Използването на кожата или друг продукт от животински произход би трябвало да бъде позволено само когато животното е умряло от естествена смърт. При никакви обстоятелства не бива да сътрудничим и подкрепяме индустрия, извършваща убийства на животни.

Околната среда

Залесяването и грижата за дърветата е задължение за човека, тъй като те подхранват и поддържат горния слой почва, защитавайки я от ерозия. Изсичането на дървета по безотговорен начин и пренебрегването на залесяването, унищожава природното равновесие. Необходимо е да се провежда избирателно залесяване с подходящи разнообразни видове дървета.

Реките и горите са интегрална част от естествения живот и са изключително важни за екологичното равновесие. Ето защо опазването им от замърсявания и унищожение е първостепенна задача. За поддържане на чистотата на природата и възстановяване на замърсените природни ресурси е необходимо да започне стриктно организиран процес на ефективно разделяне на боклука с цел неговото пълно рециклиране.

Преразходът на горива поради ненужна и неефективна употреба на автомобили е пилеене и злоупотреба с енергия. Икономията на енергията е необходимост не само в моменти на недоимък. Винаги, когато е възможно, е препоръчителна употребата на велосипеди и ходенето пеша. Нужно е да се прекрати замърсяването на въздуха за безсмислени цели, които не са от първа необходимост за човека, а също така ограничаване на производството на пластмасови изделия. За производството на играчки за децата е за предпочитане употребата на дърво. Възпитанието на децата да обичат и опазват природата е основна задача на обществото.

Изисква се активното ни участие в общи дейности на залесяване, опазване на питейната вода, възстановяване на замърсени природни участъци, рециклиране на боклук, защита на животинските видове, предотвратяване на малтретирането и убийството на опитомени животни и добитък. Важно е да действаме с максимална отговорност. Дори дребната грижа, като това да се спре разхищаването на питейна вода от повреден чешмян кран, е важна.

Земеделие

Използването на обработваемата земята за безсмислени култури, които тровят хората, пристрастявайки ги към продукти като тютюн, кафе, черен чай и наркотици, трябва да бъде прекратено.

Като погрешно провеждане на земеделски дейности се считат промишлената експлоатация на земята и отглеждането на монокултури. Комерсиалното земеделие и изкуствените (ГМО) култури отслабват естествените защитни сили на тялото и в дългосрочен план, полезната им хранителност намалява, а тяхната нездравословност се увеличава. За поддържане на екологичното равновесие е нужно да се поддържа определен баланс между залесени участъци и земеделски площи.

Друга благоприятна дейност в земеделието е трансформирането на органични отпадъци в хумус. Трансформирайки човешките фекалии в торове чрез използване на сухи тоалетни в извънградските райони е също така много благоприятно и практично. Препоръчително е култивирането на семейни и общностни градини спазвайки принципите на органичното земеделие.

Максими:

„Като единствени мислещи жители на тази планета, имаме отговорността да установим решенията за опазването й.”
„За съжаление, изглежда е въпрос само на време, човечеството да унищожи земята, която обитава, както и другите живи същества.”

Шрила Прабхупада
 

Вижте още:

Коментари (1)

 

  1. […] си на кислород и биват замърсявани систе… Прочети цялата публикация Comments comments ИЗТЕГЛИ СТАТИЯТА В […]