Унгария е унищожила посевите с ГМО на Монсанто

Filed Under: Екология on February 28, 2014

Монсанто

Малко стара новина, но си струва да се сподели!

Унгария е взела позиция срещу Монсанто и ГМО царевицата

В Унгария съществува закон забраняващ търговията и засаждането на ГМО. Страната е взела позиция срещу Монсанто и ГМО чрез унищожаване на около 1000 акра засадени с ГМО царевица. Това заяви заместника на държавния секретар на Министерството на развитието на селските райони – Лайос Богнар.

В бившата социалистическа страна ГМО са забранени. Няма сигурност след изгарянето им, че след това няма пак да се разпространят и затова проверките ще продължат, защото въпреки закона търговците продължават да продават семена, за които не са сигурни, че не са ГМО.

По време на направените разследвания органите на реда открили продукти на биотехнологичния гигант Монсанто сред засетите семена. След като ги открили те ги изгорили, защото правителството е решило, че това е много сериозно нещо и затова са ги забранили.

Повечето от местните фермери се оплакват, че не са знаели дали са генно модифицирани семената, които са засели. За съжаление сезона е вече в ход и е твърде късно да се сеят нови семена и поради тази причина те имат загуба за реколтата за тази година. Компанията, която продава семената в област Бараня в момента не може да изплаща компенсации, така че, който фермер търси такива не може да си ги получи, а само кредиторите не това дружество могат да получат обезщетение.

Източник: Лечител.нет

Вижте още: