Мокичи Окада за прехода към Природно земеделие

Filed Under: Биоземеделие on August 15, 2016

Мокичи Окада

Повечето земеделци, които чуят за Природното земеделие, го опитват. Но след като не видят бързи резултати през първите няколко месеца, за съжаление стигат до извода, че изкуствените торове са необходими и се връщат към старите си навици. Тъй като преторената почва е изгубила жизнеността си, а семената съдържат остатъци от торове, през първите 1 – 2 години реколтите може би няма да са толкова добри. През третата година обаче подобрението е очевидно. Пшеница, отгледана от семена, несъдържащи торови отпадъци, има дебели стебла и разперени листа. ако земята е добре напоявана и растенията получават достатъчно светлина, стеблата ще родят много и дълги класове, а семената ще са много и на гъсто.

Веднъж опитана тази пшеница не би могла да бъде забравена. Според моя опит такъв обикновено е сценарият, когато се преминава от традиционно към природно земеделие, освен ако почвата не е твърде изтощена или пренаторявана години наред. Наблюденията ми показват, че са налице следните междинни стъпки.
Когато оризовият разсад за пръв път се пресажда от лехите в оризищата, цветът на листата му е лош, а стеблата – тънки. Наистина те изглеждат толкова слаби в сравнение с разсада, засаден върху торени оризища, че хората биха се изсмели, а земеделецът, опитващ природния метод, би се притеснил. Ако обаче почакат, след 2 – 3 месеца по време на цъфтежа растенията ще придобият много по-добър вид, а когато дойде време за жътва, ще бъдат направо учудени. Защото не само че реколтата ще бъде по-добра, но и зърната ще бъдат много качествени – ароматни и вкусни.

Моите наблюдения са, че повечето от тях ще бъдат първо или второ качество и практически няма да има зърна под трето. Освен това зърната ще бъдат между 5 и 10% по-тежки и ще бъдат толкова плътни, че обемът им ще се увеличава по време на готвене. Следователно оризът, отгледан по този начин, ще е много по-икономичен.
Не трябва да забравяме, че остатъците от изкуствени торове във почвата и семената ще продължат да влияят дори и след преминаване към Природно земеделие. През първата година, ако почвата е по-здрава, нарастването на реколтата ще е с около 10%, а ако почвата е изтощена, може да се наблюдава дори и спад от около 10 до 20% през първите две години. Лошите добиви след промяната показват, че голямо количество торове е останало в почвата. В такива случаи би било мъдро да се неутрализират тези ефекти с донасяне на нова почва.

Постепенно семената възвръщат естествените си сили и с течение на времето подобряват външния си вид. Следователно е необходимо да сме търпеливи и да изчакаме докато почвата възстанови жизнеността си под нашата правилна грижа. Тогава земята ще покаже истинските си възможности и ще сме свидетели на революционни резултати.

Използвана литература:

Мокичи Окада

Здравето и новата цивилизация

Вижте още: