Едно наистина сплотено семейно производство на зеленчуци и плодове

Filed Under: Биоземеделие on August 9, 2016

Биоферма в с. Торос

“7:30 ч. сутринта е. На много от нас ни се спи, но сме енергични, защото ни чака голяма неделна забава – отиваме да разчистваме от плевели и да прекопаваме биологичните градини на фермата “Таткова градина” в с. Торос.” пишат от Гринпийс България.

Посещението е част от инициатива на младежката мрежа Slow Food Youth Network за запознаване отблизо със земеделски производители, които произвеждат храната ни.

“Посреща ни едно от най-усмихнатите семейства, които съм виждала – Марин Петров, съпругата му Пепа, двете им деца и внучката им – всеки един от които има своята роля в грижата за семейните градини. Не са потомствени земеделски производители, но пък това не си личи от начина, по който изглеждат градините.” споделят от Грийнпийс.

Според Марин, няма нищо необичайно в това, че методите им на отглеждане са биологични – той не смята, че каквато и друга опция е неприемлива, защото земеделските производители имат мисията да се грижат както за здравето на потребителите на техните продукти, така и за опазването на околната среда. Биологичните производители също торят, подхранват и предпазват продукцията си чрез различни методи, включително и биологични препарати за растителна защита. Разликата с конвенционалните обаче е, че тези препарати са базирани на естествени екстракти, а не на синтетични химични активни вещества. Много от биологичните производители също така полагат повече усилия да се грижат за здравето на почвата и организмите в нея.

Може да видите цялата публикация тук.

*Снимка: Иван-Александър Иванов

Вижте още: