Почвата в плодната градина – част 2

Filed Under: Биоземеделие on April 15, 2008

След това се опитвах да закопавам дървесни стволове. Оказва се, че най-доброто средство за подобряване на почвата е сламата, но ако се съди по количеството образуван хумус, дървесината е по-добра. Всичко е добре, докато има дървета, които могат да бъдат отрязани. Но този, който няма наблизо дървета, може да отглежда дърветата направо в градината си, а не да ги докарва от далече.

В моята градина има борове и кедри, няколко крушови дървета, хинап, мушмула, японски вишни и много други видове местни плодни дървета, растящи между цитрусовите.Едно от най-интересните дървета, макар и не с местен произход, това е акация Моришима. Това е същото дърво, за което споменах по-рано, когато разказвах за божите кравички и защитата от насекоми. То е с твърда дървесина, цветовете привличат пчелите а листата се използват за храна на домашните животни. Акация Моришима съдейства да се предпази от насекомни повреди градината, защитава градината от ветрове, а бактериите от род Rhizobium , живеещи по корените, обогатяват почвата с азот.

Това дърво беше внедрено в Япония преди няколко години от Австралия. То расте по-бързо от което и да е друго дърво, което някога съм виждал. За няколко месеца образува дълбоки корени, а след 6-7 години достига височината на телефонен стълб. Към това ще добавим , че то е дърво – фиксатор на азота. За това ако се посадят 6-7 дървета на 0,1 ха, подобряването на почвата ще обхване и по-дълбоките почвени хоризонти, и няма нужда да се превива гръб за да се носят греди от планината.

За подобряване на повърхностния почвен слой аз засях на голата почва смес от бяла детелина и люцерна. Минаха няколко години, преди те да се укрепят, но в края на краищата се разраснаха и покриха склоновете на хълмовете. Засадих също и японска ряпа (дайкон). Корените на това мощно растение проникват дълбоко в почвата, внасяйки в нея органично вещество и създавайки канали за циркулиране на вода и въздух. Тя се възпроизвежда лесно и веднъж засята, може да спрете да се грижите за нея.

Когато почвата се обогати, започват да се появяват плевелите. След 7 или 8 години детелината почти изчезва, обрасла в плевели, поради което засявам неголямо количество семена от нея, след като в края на лятото съм окосил плевелите. В резултат на образувания плътен растителен покров от детелина и плевели за 25 години повърхностния почвен слой в градината, който в началото беше гола глина, стана рохкав, тъмен на цвят и обогатен с дъждовни червеи и органично вещество.

С помощта на зеления тор, обогатяващ повърхностния почвен слой, и на корените на акацията Моришима, подобряваща дълбоките почвени слоеве, вие напълно можете да изоставите торенето, отпада и нуждата от обработка на почвата между плодните дървета. С високите дървета за защита от ветровете, цитрусовите – в средата и зеления тор върху почвата, градината може да се погрижи за себе си и вашите грижи за нея значително да намалеят.

Манасобу Фукуока

Революцията на една сламка

Превод: Иван Попов

Изданието се издава като приложение на сп. „Житно зърно”

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.