Почвата в плодната градина – част 1

Filed Under: Биоземеделие on November 25, 2007

До този момент аз не говорих за това, че подобряването на почвата е главна грижа при създаването на градината. Ако използвате химически торове, дърветата ще израстнат големи, но почвата от година на година ще се изтощава. Химическите торове я лишават от жизнените й сили. Ако торовете се използват в течение на едно поколение, за това време почвата значително ще се влоши.

Няма по-мъдро направление в земеделието от стремежа към подобряване на почвата. Преди двадесет години склоновете на тази планина представляваха гола, червена глина, толкова твърда, че беше невъзможно да се забие лопата в нея. Преобладаващата част от земята в тази местност беше такава. Селяните отглеждаха картофи докато се изтощи почвата, а след това занемаряваха нивята. Затова, преди да отглеждам цитрусови и зеленчуци, се постарах да възстановя плодородието на тази почва.

Нека да поговорим за това по какъв начин възстанових плодородието на тези голи планински склонове. След войната се поощряваше дълбоката оран на цитрусови градини и изкопаването на траншеи за внасяне на органично вещество. Когато се върнах от опитния център, се опитах да направя това в моята собствена градина. След няколко години стигнах до заключението, че този метод е не само физически уморителен, но и съвършено безполезен от гледна точка на подобрението на почвата.

Отначало заоравах слама и папрат, които носех от гората. Носенето на товар от 38 кг. И повече беше тежко изпитание, но след 2 или 3 години такава работа аз не можех да събера и шепа хумус. Траншеите, които бях правил с цел закопаване на органичен материал, потънаха и се превърнаха в открити ями.

Следва продължение…

Манасобу Фукуока

Революцията на една сламка

Превод: Иван Попов

Изданието се издава като приложение на сп. „Житно зърно”

Вижте още:

Коментари (2)

 

  1. Мария says:

    защо няма продължение?

  2. admin says:

    Ще има, благодаря за напомнянето 🙂

Коментирай

You must be logged in to post a comment.