Обучение по „Биологично билкопроизводство”

Filed Under: Биоземеделие, Събития и новини on August 2, 2010

„Биологично билкопроизводство” в района на Източни Родопи бе темата на двудневното обучение в Крумовград по проект „Новото тракийско злато” .
Лектори на обучението бяха специалисти от страната и представител на био сертифицираща организация-д-р Анна Карова.,доц д-р Владислав Попов-координотор биоземеделие по проекта,Николай Тихов –фондация „Биоселена”.
Представители на община Крумовград и представител на местната МИГ.
Участници на срещата бяха биологични и конвенционални билкопроизводители от Крумовград и региона.Те представиха и своя продукция,дискутираха проблеми и ползи в отглеждането на билки,биоторенето и наличните на пазара биологични препаратати за борба с вредители.
Наблюдения на сеитбообръщенията,особености в отглеждането и прибирането на билки,съвети за бърза реализация,поддържане на качество и почвено плодородие,справяне с вредители обсъдиха помежду си производители и специалисти на практика.
Доц.Владислав Попов разкри различни възможности пред производителите за кандидатстване по европейски програми,формите на коопериране,които да осигурят защита на производителите,намиране на добър пазар и цена на продукцията.
„Биологично отглеждане лечебни и ароматни растения в района на Източни Родопи” е първата
По рода си книга-практическо помагало,създадена в България по проект „Новото тракийско злато”,която бе представена на обучението.
Автори на книгата е ст.н.с.д-р Люба Евстатиева от от Института по ботаника при БАН,доц .Владислав Попово-координатор биоземеделие по проекта”НТЗ”,специалистът по лечебни растения биологът Георги Стоянов.

Проектът „Новото тракийско злато”стартира през 2009 година и обхваща пет общини/ в Района на Източни родопи.
Развитие на биоземеделието,екотуризма и опазването на дивата природа в региона са трите компонета ,върху които ще работи проекта в следващите 4 години.
Проектът се осъществява от холандската фондации „АРК” и „холанско-българската фондация „Авалон” с помощта на холандската пощенска лотария.
През септември предстои официалното откриване на изградената и функционираща по проекта биологична демонстративна ферма в с.Тополово.
Биосертифицирани билки,зеленчуци,плодове,отглеждане на калифорнийски червеи,както и стадо каракачански овце се отглеждат на територията на фермата.
Подпомагане на предприемачи за създаване на нови къщи за гости,заедно с биологично производство,както и свободно пашуване на животни,създаване на диви стада от селектирани местни породи коне,реинтродукция на видове,както и опазване на биоразнообразието са заложени още в целите на проекта.

Красимира Желязкова
PR и комуникации
проект „Новото злато на Тракия“

Вижте още:

Коментари (2)

 

 1. Peter Pogany says:

  Cestita Nova Godina 2011!

  Interesuvam se kakvi produkti proizvezdate Vie?

  Kode se namira iztocni Rodopi?

  Kakvi sa tezi bilki?

  Kak moze da se snadiavat covek ot tezi bilki?
  Az se obazdam ot Ungaria.

  Cakam vasia otgovor.

  Sos uvazenie: Peter Pogany
  Ungaria Szerencs, Bényei út 18.
  Tel+fax: 47/363-879, mobil: 30/9792993

 2. Zdravej Peter,

  Radvam se na vashia interes!
  Molia posetete web-stranicata na proekta Novoto Trakijsko Zlato:
  http://www.newthraciangold.com
  za poveche informacia.
  Pozdravi,
  Vladislav Popov, coordinator organic farming

Коментирай

You must be logged in to post a comment.