Орехови листа и зелени орехчета за здраве

Filed Under: Здраве, Растения и билки on February 12, 2013

Орехови листа

Цъфти през май, още преди да са се разбили листата. Пресните листа се събират през юни, зелените орехчета в средата на юни, докато още лесно могат да се пробождат, зелените орехови черупки – малко преди узряването. преди да покафенеят, а узрелите плодове – през септември.

Чаят от орехови листа е добро средство при смущения в храносмилането, т. е. запек, безапетитие и за пречистване на кръвта. Той се прилага с успех и при захарна болест, както и против жълтеница.

Отварата от орехови листа като прибавка към банята е много полезна, както при всякакви скрофулни и рахитични заболявания, наяждане на костта и злокачествени новообразувания в костта, така и при гноящи нокти на ръцете и краката. При млечни струпеи, келява глава и краста промивайте засегнатите места с отвара от зелени орехови листа – успехът ще настъпи скоро!

Миения, респ. бани с тази добавка помагат при акне, гнойни обриви, потящи се крака и бяло течение. Срещу възпаление на слизестата ципа на устата, заболявания на венците, гърлото и ларинкса се правят промивки. Силна отвара от орехови листа, прибавена към водата за баня, лекува подутини от измръзване. Тя може да се използува и при силен косопад, като кожата на главата се масажира усърдно с нея. Тази отвара е чудесно средство и срещу появилите се отново напоследък въшки по главата. Пресните листа прогонват други нежелани насекоми.

От набраните преди Еньовден, т. е. около средата на юни, зелени орехчета (трябва да могат лесно да се пробождат) се приготвя чудесна орехова есенция, която прочиства стомаха, черния дроб и кръвта и отстранява стомашна слабост и гниене на червата. Тя е отлично средство и против гъста кръв.

Видове приложения

Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка с нарязани на ситно орехови листа
се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да покисне.

Прибавка за  бани и промивки: За баня на цялото тяло се взимат 100 г листа, а за
една препълнена чаена лъжичка нарязани на дребно
промивки: листа на 1/4 литър вода. За силна отвара се взима двойно повече.

Орехова есенция: Около 20 зелени орехчета се нарязват на четвъртинки и се
напълват в бутилка с широко гърло, след което се заливат с 1 литър житна ракия, която да е два-три пръста над тях. Добре затворена, бутилката се оставя 14 дни до четири седмици на слънце или топло място.

След това течността се прецежда и се напълва в шишета.Според нуждата се взима пълна лъжичка от нея. Вкусен орехов ликьор можете да получите, ако към зелените орехчета прибавите 2-3 карамфилчета, една кора от канела, една ванилия и измита, не пръскана кора от един портокал. 500 г захар се сваряват в 1/4 литър вода и след като изстине, тя се прибавя към прецедената орехова есенция.

Използван източник:

МАРИЯ ТРЕБЕН

“ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД”
Набор ЕФ “Хоризонт – АА” Печат “Полинрипт” — Враца
Превод Лариса Фишер

Вижте още: