Препоръки против грип от Игор Буковски

Filed Under: Здраве on January 31, 2014

грип

Грипът е заразно заболяване на горните дихателните пътища от вирусен характер. Проявява се единично, но може и като епидемия, когато може да бъде засегнато и 30 % от населението. Обикновено епидемиите се появяват през зимните месеци (декември, януари, фев­руари), когато има добри условия за разпространение, т. е. влажен и нечист въздух, недостатък на витамини, отслабнал организъм, поради системно преяждане, липса на движение и др. Познати са три типа грипни вируси: А, В и С. Развитие на епидемии предизвиква най-често вирус А.

Вирусът обикновено се намира в малките капки мъгла или влага.

Пренася се чрез кихане, кашляне, целуване и чрез заразени пред­мети (кърпа, носна кърпичка, чаша и др.), чрез ръцете (в очите, в уста­та).

Признаците се появяват около 48-60 часа след заразяването. Това са: треска, слабост, висока температура (39-40°С), болки в главата, мус­кулатурата, гърба и крайниците, дразнеща кашлица, липса на апетит, горене в очите. Всички признаци по правило не се появяват едновре­менно.
След два или три дни най-важните прояви на болестта (високата температура и болките) в повечето случаи преминават. Безсилието, каш­лицата и слабата съпротива на организма обаче могат да продължат дни, седмици и даже месеци.

Лечение

1. Ако не се е прибавила бактериална инфекция придружена от загнояване, не използвайте антибиотици, те нямат никакъв ефект. Не­целесъобразното използване на антибиотици е опасно. Бактериите при­добиват устойчивост към антибиотиците.
Седмичникът Нюзуик писа, че през 1993 год. в САЩ са умрели повече от 13000 души от инфекции на пикочните или дихателните пъ­тища, или на храносмилателната система и то защото при тях не по­действал никой познат антибиотик. Инфекцията била предизвикана от бактерии, които са изградили устойчивост към най-силните лекарс­тва. Трябва да пазим антибиотиците за по-сериозни случаи.

2. Трябва да повишите приемането на течности. Препоръчвам минимално 10 чаши на ден. Течностите помагат да се поддържа добро отделяне, за да настъпи изчистване на организма.

3. Понякога се появяват и болки в гърлото. Правете гаргара с топла вода по 10 минути на всеки 2-4 часа.

4. Препоръчвам да се повиши влажността на въздуха чрез вряща солена вода. Добре действа нагряване на лицето под лампа от 60W, на разстояние 5-7 см от лицето.

5. Някои автори препоръчват, като предпазно средство против грип, да се изплакват носните кухини. Тези специалисти подчертават също и значението на подходящото облекло. Недостатъчното облекло може да доведе до простиване. Обличането на прекалено много дрехи, обратно, предизвикват изпотяване и запарване. (Най-подходящото ус­ловие за вирусите е топло и влажно.)

6. Горещата баня на краката помага да се премахнат болките в главата и подутините на носната лигавица.

7. Избягвайте преумората и простудата. По време на острата фа­за на болестта използвайте прилягащо към тялото нощно бельо, което след изпотяване веднага сменявайте и изпирайте.

8. Масажите на гърба и цялото тяло подпомагат организма и ак­тивизират имунната система.

9. Често проветрявайте стаята, в която сте, но се предпазвайте от течение.

10. Много полезно е още при първите признаци да си направите клизма. Осигурете редовно изпразване на дебелото черво, защото рес­пираторният вирус (който атакува горните дихателни пътища) може да засегне и храносмилателната система.

11. Изключете цигарите и тютюна. Хора, които изпушват дневно 20 и повече цигари заболяват от грип С 20 % по-често, отколкото непушачите.

12. Изключете от храната си рафинираната захар, тортите, слад­кишите, шоколада, сладоледа, бонбоните и др. По-голямото количест­во захар пречи на имунната система да работи напълно. Ограничете и мазнините.

13. Дишайте дълбоко. Редовните упражнения по правилно диша­не спомагат за оросяването на лигавиците и отстраняването на вред­ните вещества. Може да правите следната гимнастика: дълбоко вдиш­вайте, задръжте дъха си 20 секунди, издишайте през носа си и задръж­те дъха си 10 секунди. Повторете 30-50 пъти.

14. Още при първите признаци най-добре е да престанете да ядете и да си легнете в леглото в тъмна и тиха стая. След това препоръчвам да пиете билкови чайове, които предизвикват изпотяване и редовно да преобличате изпотеното нощно бельо. По-късно е добре да прибавите и пресен лимонов сок. Ако издържите ден или два на този строг режим с редовно изпразване на червата – естествено или чрез клизми, можете за това кратко време да очаквате и пълно оздравяване.

Игор Буковски

Сборник от рецепти. Природолечение

Вижте още: