Билки: Аир(акорус) (Acorus calamus)

Filed Under: Здраве on May 30, 2016

блатен аир

Описание:

Многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър. Плодът е суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма. Цъфти от юни до август.

Разпространение:

Расте по мочурливите места и блата в Софийско, Казанлъшко, Варненско.

Употребяема част:

За лечебна цел се използва коренището, което се събира през есента, най-често се обелва и разцепва по дължина. Допуска се употреба и на необелени коренища.

Действие:

Експериментално е потвърдено противовъзпалителното действие, способността да възбужда рефлекторно стомашната и жлъчната секреция, да увеличава количеството на урината.

Приложения:

– апетитовъзбуждащо, при лошо храносмилане
– противовъзпалително действие при възпаление на стомашната лигавица, язва
– дрогата – при диария, жълтеница, кашлица, анемия, нередовна менструация, зъбобол, а във вид на зъбен прах при кървящи венци
– приписва му се противогърчово действие и способност да подобри на зрението и паметта
Използва при бъбречни, чернодробни, сърдечни и нервни болести, жълтеница, воднянка, хипохондрия, коремни болки и спазми, апетитовъзбуждащо и стимулиращо стомашната секреция действие. Локално се употребява като антисептик и болкоуспокоително,

Начин на употреба:

Прилага се запарка от 3-4 г стрито коренище, залято с 250 см3 вряща вода. Запарката се приема топла, половин час преди ядене. Прилага се и спиртен извлек (тинктура) от растението по 50 капки преди ядене като апетитовъзбуждащо средство. Външно се прилага извлек, приготвен от 20 г корени на 1 литър вода – за компреси. Може да се комбинира с други растения.

Използвани източници:

Целебни растения от „А“ до „Я“

Вижте още: