Рецепти от Петър Димков

Filed Under: Здраве on March 13, 2011

Петър Димков

Общоукрепваща рецепта

Състои се от билки с особено значение и въздействие върху човека, поведението и настроението му, желанието за живот и -особено – за дейност:
Корени от валериана – 30 г, цветове от лавандула – 40 г, шишарчици от хмел – 20 г, стръкове от босилек – 60 г, стръкове от жълт кантарион – 50 г. Изсушените растения се наситняват и смесват добре. Две супени лъжици смес ври 20 мин в 1/2 л вода (слагат се веднага след кипването й). От отварата се пие 3 пъти на ден, сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене по 50 г.
Опитът е показал, че след изпиване на цялото посочено количество трябва да се направи пауза от 1 седмица и да се повтори. Помага и срещу лошо настроение.

Универсален биостимулатор за дълъг живот

Две глави кромид лук се очистват от люспите, настъргват се ситно в емайлиран съд и се прецеждат през ситно сито или марля. Прибавят се 500 г мед и се разбъркват добре. Взема се преди ядене по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Брезов биостимулатор

Сто – сто и петдесет листа от бреза се варят в 700 г вода, докато се изпари до 500 г. След изстиване се прецежда. Пие се по 1 малка винена чаша 4 пъти на ден преди ядене.
Има и пикочогонен ефект. Подпомага пикочоотделянето и облекчава пикочната система на мъже с увеличена простата.

Луков биостимулатор

Триста грама лук се нарязва ситно и смачква, за да изпусне целия сок. Към него се прибавят 100 г мед и 650 г червено вино. Пие се по 1 винена чашка преди ядене 4 пъти на ден.
Може да се употребява дълго време, помага и при други заболявания (грип) и изобщо засилва и укрепва организма.

Яйчен биостимулатор
Четири пресни яйца се разбиват много добре и.се разбъркват с една супена лъжица вода. Прибавят се 100 г захар, 5 г сол и сок от портокали. Тази доза е за 1 ден и се изпива на 3-4 пъти преди ядене. Може да се взема по веднъж седмично.
Продължителността на ползване се определя индивидуално -докато „организмът го желае”.

Биостимулиращи вани

Това са най-широко употребяваните общоукрепващи и общотонизиращи процедури в света. Днес те имат широка гама от приложе¬ния и се обосновават с това, че поставеното във водата вещество действа върху цялото тяло. При това процедурата е приятна, обикно¬вено „се включва” в поносими температури (температурата на тялото).
Тези вани имат различно въздействие, но общото в тях е, че създават особени навици и здравословни нагласи у човека. Оттук и необходимостта да се правят периодично – веднъж седмично, на две седмици или месец. Правило не съществува. То се поражда от самата процедура и тялото, което „желае” или „не желае” определена честота. Повторяемостта на ваните създава известен здравен ред в живота на човека и с течение на времето целебният ефект става по-голям.
Тези процедури имат много предимства:
• евтини са;
• засилват не само тялото, но и психическата устойчивост, тъй като за всекиго е важно да „се осланя” на някои здравни навици и действия, за да бъде по-устойчив;
• укрепват волята и издръжливостта на човека, помагат му по-лесно да понася неблагополучията в живота.
Може би най-ефикасна (поради многостранното си въздействие) е ваната с трина. Лечебният продукт, който представлява оронени цветчета, семена, листа, стръкове от купите сено (особено от балкан¬ско), се вари предварително (200 г за една вана) в тенджера, след това се излива във ваната и човек престоява в нея, докато водата изстине.
Много полезна за общо укрепване на вътрешните органи е ваната с отвара от овесена слама. Накълцаната слама се вари в тенджера (1/4 кг слама в няколко литра вода). За половин час възвиране се приготвя отвара, която се излива във ваната. Лежи се спокойно в продължение на половин час, докато лечебната вода проникне до вътрешните органи – бъбреци, пикочен мехур, нервна система.
Общоукрепваща е ваната с корени на валериана. Една стиска от тях се поставя в кипяща вода за 30 мин, после съдът се оставя захлупен за още толкова време и след това отварата се излива във ваната. Температурата и тук е както тази на тялото. Остава се във ваната, докато е приятно, може час и повече.
Димков препоръчваше на засегнатите от старческо слабоумие да правят 2-3 пъти седмично за 10 мин топла баня – вана със сложени в нея отвара от трина и борови клончета. Температурата на водата да бъде 36°С. Баните оказват тонизиращо въздействие върху организма и подобряват почти всички негови функции. Не бива да се пренебрегва и това, че приготвянето и ползването на такава вана е усилие, което и психически влияе благотворно, като дава нов импулс от усещане за нужност, търпимост и пр.
Трината, която се ползва за тези вани, да се взема рано напролет от плевници, в които е имало сено. Тя е един необикновено силен концентрат от лечебни вещества, и то в най-виталната част на расте¬нието – семената.

Нови рецепти

Безапетитие, обща слабост (особено след прекарано тежко заболяване), изтощение, понижена виталност, мрачно настроение
Използват се стръковете на билката пелин (бял пелин, обикновен пелин), които се берат по време на цъфтежа й – юли-август. Сушат се на сянка и проветриво място.
Запарката се приготвя от 1 супена лъжица дрога (наситнени сушени листа), залята с! л кипяща вода. Оставя се още 1 ч да кисне. След прецеждане се пие по 1 кафейна чашка сутрин, обед и вечер преди ядене.
Анемия, липса на апетит, отпадналост, продължително лощ0 настроение, пролетна умора
Използват се листата на обикновена коприва – връхните, току. що оформили се и средните.
Запарката се приготвя от 2 супени лъжици наситнени листа, които се заливат с 400 г кипяща вода и киснат още около
1 ч. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 кафейна чашка.
Може да се употребява многократно – особено през пролетта. Помага и при косопад (действа укрепващо).
Неврастения, обща слабост, лошо настроение, депресия, изтощение, полова слабост (нежелание), както и след тежки заболява¬ния, които са излекувани, но е нужно бързо и резултатно оздравяване
Използват се корените на билката левзея. Вадят се в ранна есен, измиват се много добре, сушат се на проветриво място.
Запарката се приготвя, като 1 супена лъжица наситнени сухи корени се заливат с 1 л кипяща вода и се оставят да киснат
2 ч. Пие се 3 пъти на ден преди ядене по 1 ракиена чашка.
Може да се повтори, докато организмът укрепне.
Хронична сърдечна недостатъчност, изразяваща се в лесна умора, оплаквания от тежест в сърдечната област и други по-тежки симптоми на това обикновено прогресиращо с възрастта заболяване
Използва се запарка от следната билкова смес: цвят от глог 80 г, корени от валериана – 40 г, стръкове от гороцвет – 40 г. Две супени лъжици наситнена смес се заливат с 500 г кипяща вода. Пие се преди ядене 3 пъти на ден в количество 5 кафейни чашки. Може да се повтори на интервали, „подсказани” от организма.
Бронхит, възпаление на дихателните пътища, придружено от силна и упорита кашлица.
Използват се: листа от живовляк – 40 г, листа от подбел -30 г, стръкове от медуница – 20 г, цвят от лопен – 20 г. От наситнените билки се прави отвара: 2 супени лъжици смес се изсипват в 500 г кипяща вода, ври 1-2 мин. Съдът се снема от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
При упорит хроничен бронхит, който продължава да се съпро¬вожда с кашлица, пречи на съня и не дава изгледи, че ще премине
Използва се следната смес: листа от подбел – 50 г, стръкове от медуница – 40 г, листа от живовляк – 60 г, корени от бял оман – 40 г, корени от сладник – 30 г. Билките се наситняват и смесват. Взема се 2 супени лъжици и се пуска в 600 г кипяща вода. Не се вари, а се оставя да кисне 1 ч. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер преди ядене.

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.