Прана – жизнената енергия. Как да я ползваме в живота.

Filed Under: Здраве on January 30, 2011

Да пишеш статия за праната е като да пишеш статия за всичко. Не само за живота, смъртта, отвъдното и прераждането. Не само за планетата, а за Вселената и Вселените. Не само за микрокосмоса и земните недра, не само за религиите, вярванията, атеизма , науките …

Прана, ки, ци, руах, пневма, биоенерия – и още много имена за това, което движи промяната и за това, което бележи застоя в нас и извън нас.

Сериозната научна дефиниция за прана има няколко аспекта. Но най-общо това е фината енергия, която поддържа тялото живо и в състояние на добро здраве.
Тя поддържа целостта и функционирането на всеки предмет, парче минерал, едноклетъчно и на всички твари по йерархията. Също планетите и слънчевите системи. Където има някаква организация на материята, там има и прана. Т.е. навсякъде.

Индийското и китайското ( японското) названия показват и откъде основно идват тези древни познания.

Основен източник на прана е слънцето. Затова чиста прана може да бъде почерпена главно от слънчевата светлина, от въздуха и земята. Това са и най-чистите източници на прана. Както и големите , здрави дървета.
Водата поглъща прана от светлината, въздуха и земята, тъй като е в контакт с тях.

Растенията – от слънчевата светлина, въздуха, земята и водата.

Хора и животни – от същите източници и от храната.

Всичко живо в своите контакти помежду си обменя и прана. Хората също го правят постоянно, но несъзнателно. Защото на този етап сетивата, с които праната може да бъде усетена, не са развити.

Все пак праната може да бъде видяна – това са малките черно-бели точици и неправилни чертици, които наблюдаваме във въздуха при слънчево време, особено при рaзфокусиран поглед.

Тя може да бъде и усетена с дланите и пръстите на ръцете.

Точно на това разчита лечението с прана.

Праната може да бъде излъчена от човек към всичко останало с лечебна цел. В последните десетилетия, дори век, в Европа , Америките и Австралия навлизат обновени древните учения, които с хилядолетия са били пазени в азиатските манастири. Ще спомена най-известните от тях – Рей-ки и Лечение с прана на Мастър Чоа Кок Сюи. Моите познания и лични впечатления почиват на второто.

“Когато ученикът е готов, учителят сам ще дойде.” Западният свят тръгна да изучава фините енергии и това е просто следващото стъпало в еволюцията ни. Векове сме ползвали жизнената енергия несъзнателно или по интуиция, като сме си нанасяли повече вреда, отколкото полза. От нежната майчина милувка до заканително размахания пръст , от молитвата до гневните проклятия , всички ритуални действия, всички езически вярвания, всички древни приказки, повечето суеверия са напълно обясними от енергийна гледна точка.

Явно е дошло време да понесем своята отговорност и да боравим и в това ниво на реалността съзнателно и с цялата възможна отговорност.

Защо познанията за жизнената енергия са насочени за практическо ползване най-напред в сферата на здравето? Болестта е най-сигурният признак за дисхармония. Тя носи страданието, което пък е двигател на духовна промяна. Когато човек бива лекуван с прана, много често на подсъзнателно ниво му се показва тази промяна, от която има нужда. И най-вече – получава подтик сам да се променя.

Няколко думи за механизма на лечение с прана:
Диагностиката се извършва чрез сканиране с дланите на ръцете. Всички хора, които са пробвали по мои указания да усетят собственото си биополе, са успявали. Тази първа опитност е достатъчно убедителна, за да поиска човек да ползва и управлява това, което буквално “държи в ръцете си”.

“Болната” енергия се извлича, като дланта е на разстояние от физическото тяло. Това е много по-удачно и бързо действащо от контактния масаж. Ясновиждащ човек е споделял, че енергията променя “грозния” си цвят още в дланта на лечителя. След това тя бива извлечена от дланта му и разградена в съд с вода. По този начин се изключва опасността тази енергия да замърси друго място във физическия свят.

На изчистеното място се въвежда “здрава” енергия, която се черпи от космоса. При правилна работа енергийната система на лечителя не само че не се изчерпва, а се развива. Така че той винаги е в много добро състояние.

Работата с различни цветове прана дава възможност за по-добри и бързи резултати при различните заболявания. Възпаление, открита рана, пречистване на кръвта, лечение на късогледство, страхова невроза … към всяка болест се подхожда по различен и възможно най-ефективен начин.

Работата от разстояние е дори по-лесна , отколкото ако пациентът е в същата стая.

В началото на лечението винаги се ползва Призив, чрез който се осигурява помощта на по-висши същности. Пациент и лечител са закриляни и напътствани.

В края на лечението лечителят прекъсва връзката с пациента. Така енергията остава при пациента . Мисля, че това прекъсване има и друг важен аспект, най-вече за самостоятелната духовна промяна (промяна на кармата) на болния човек.

Лечителят най-напред научава как да се изчиства от болната енергия и как да се предпазва от негативни енергии.

Единствено с прана могат да се лекуват напълно и трайно зависимостите от алкохол, дрога, цигари и др. Причината – тази зависимости са заседнали във фино-енергийната структура и няма как да бъдат извадени с химически средства.

Лечението с прана може да се практикува паралелно с всякакъв друг вид лечение. То е холистично само по себе си, защото изчиства цялото физическо тяло и фините енергийни тела.

“Истински лекар е онзи, който може да намери някакво сигурно средство против трудно лечимите, или по-право неизлечимите днес болести: туберкулоза, проказа и тем подобни. Истински лекар е онзи, който може да намери сигурно средство против всички нещастия. Достатъчно е този лекар да бутне един ключ в организма на болния, за да оздравее той моментално.” Учителят Дънов
Из Спасителни положения, Лекция, 16 март 1927 г.

Често в процеса на лечение болните преживяват различни емоционални състояния, превъртат в мислите си спомени, които на пръв поглед не са породени от моментната ситуация. Това обаче има връзка с психо-емоционалната причина на болестта.

Понякога след 2 – 3 сеанса болният започва да избягва месо и става вегетарианец.

Понякога променя интересите и четивата си, действията си.

Основната положителна страна е, когато енергийното лечение оставя правото на пациента да бъде активен в своето лечение. То е замислено не да прави шепа хора велики лечители, а да се изучава от обикновения човек, за да се справя той с болестите още в зародиш. Ако детето Ви има хрема и главоболие, можете без всякакви условности да изчистите тези симптоми и за половин час , най-много два пъти по половин час да приключите. Само може да се гадае, дали това е щяло да прерасне в синузит, в бронхит или някакво друго заболяване. При това Вие като лечител проявявате състрадание и любов по един неповторимо възвишен и нежен начин, който поражда много красота в отношенията лечител – лекуван. Освен това запознавате лекувания човек с един напълно нов аспект от реалността. Това е моят отговор на въпроса – не се ли измества кармата на хората, които са от двете страни на този процес. Ако болният наистина не трябва да получи помощ ( което по мои наблюдения е ставало изключително рядко), има редица възможности лечението да не се случи по обективни обстоятелства – влиза в действие синхроничността. Много по-често обаче синхроничността се проявява положително – интуицията на болния се засилва, той сам се сеща за някои полезни стъпки към промяна на живота си; болен и лечител уцелват подходящия момент да влязат във връзка един с друг, работят съвместно на мисловно ниво.

“Да се лекуваш по Божествен начин, това значи да измениш живота си, да водиш чист и свет живот. … Това виждаме в стиха, в който се говори за болния, който лежал 38 години. Христос му каза: „Стани, вдигни одъра си и ходи!“ След това добави: „Или у дома си и повече не съгрешавай“. Понеже Христос приложи Божествения метод към този болен, Той му казa да не греши повече, за да не се разболее отново.”
Учителят Дънов
Из Източник на знанието, УС, 27 октомври 1935 г.

Системата за енергийно лечение не е само сбор от практически “рецепти”. Тя прави плавен преход към духовността. Споменах Призива, Молитвата.

Лечението може също да се подпомогне чрез Специален призив към лекуващ ангел, както и към Учителя – основател на системата.

Изучавайки лечението, бъдещият лечител бива запознат с основните закони на кармата, Златното ин и ян правило, с петте основни добродетели, препоръчителни за него:
Любяща нежност, Щедрост , Честност, Трудолюбие, Умереност във всичко.

Основната медитация, която също спомага за изчистването на енергийните тела, може да се ползва и от всякакви хора, дори от леко и средно болни. Тя има принос за енергизиране и възстановяване на планетата, на социалните структури ( държави, градове, професионални общности, семейството и др.).

Има и допълнителен комплекс от медитативни техники, чрез който лечтелят може да развива още енергийната си система и способностите си. Нарича се Архатик йога. В България засега се преподава само подготвително ниво. Преминаването от едно ниво в друго става след задължителен минимум от време 3 години и под строг контрол на учителите по Архатик йога.

Самолечението, провеждано по протокол от издадените книги, често е по-трудно от лечението на друг човек. То се случва обаче съвсем спонтанно при работата с енергиите, чрез медитации и физически упражнения. Лечителят често се променя и физически, като стойката се изправя, кожата изглежда по-свежа, косата и ноктите – по-здрави, а понякога се пораства с 1- 2 см. на височина и се увеличава гръдната обиколка ( в резултат от дихателните упражнения и изобилието от енергия).

Интересен ефект е, че и хората от същото домакинство боледуват значително по-рядко.

Освен това, попадайки в кръга на хора, които владеят енергията, човек винаги има към кого да се обърне за съвет и помощ, ако случайно му е трудно да се справи сам.

Тези нови осъвременени техники имат последователи в цял свят, много от които са известни и в медицинските среди. Те са постоянно във връзка, като провеждат не само междунраодни конгреси, а общуват всекидневно в интернет, обменят информация, имат съвместни мероприятия. Особено положителни са съвместните медитации на хора от цял свят при природни и други бедствия.

Праната може да се ползва във всички области на живота. Познанията за нея правят различна всяка секунда съзнателен живот.

Още утринната гимнастика е момент на съзнателно попиване на енергия от слънцето и въздуха. Измиването на тялото вече не е само на физическо ниво, а и на енергийно. Храненето се променя към по-малко количество и по-добро качество. Храната може да бъде подбирана чрез сканиране. Водата и храната могат да бъдат енергизирани, като засищането става с по-малко количество храна.

Негативните влияния на оживени места могат да бъдат избегнати. Също така – стресът и последиците от него. Можете да “изтриете” гнева и избухливостта на свой близък, а след това да седнете и да обсъдите конструктивно трудната ситуация. При едно условие – със съгласието му. Задължително енергийното лечение се практикува със съгласието на пациента, а за деца до 18 г. – на майката.

Mного приятно се лекуват животни – те нямат съмнения, приемат естествено и с благодарност енергиите, които често са им по-понятни, отколкото на нас.

Има също ефективни методи за засилване на умствената дейност и способности. Така че изпити, шофьорски курс, сделки, отговорни дейности – всичко може да се случва по по-успешен и най-важното – по по-хармоничен с природата и света начин.

Праничното земеделие е област, в която има голям напредък. За него има отделни статии. Ще спомена само, че то прави възможно премахването на ГМО и изкуствените торове. Същевременно подобрява добива на продукция и състоянието на почвата. Така се постига възможност за изхранване на цялото население на земята с чиста и полезна храна.

В заключение – смятам, че изучаването на прана и боравенето с нея приближава нас, обикновените хора, към ясновиждащите, към индиговите и кристалните деца. Това ни дава възможност да се впишем по-добре в бързо променящите се условия на бъдещето.

Както и да участваме в промяната към добро.

Защо написах тази статия, и то точно за Портала? Тук намерих духовна подкрепа и отговорите на философски въпроси, които ме убедиха, че работата с биоенергии е напредък за мен и е моят път. Началните курсове за лечение с прана наблягат на практическата работа, на полезността и съвсем малко на духовността. Вероятно за да не бъдат объркани с печално нашумелите секти. Липсваше ми дълбоката и убедителна обосновка в правотата на това, което правя. Взаимовръзката между него и развитието на света. По-късно се убедих, че лечителската система също стъпва върху основните добродетели, присъщи за всяка религия. Затова тя е приложима от хората от всички религии, както и от атеистите, които държат на моралните и духовни ценности. Убедих се, че лечението е изключително удачен начин да покажем своята Любов и Благодарост към света.

”Има два начина за лекуване: стар и нов. Съвременните хора обикновено се лекуват по стария – с лекарства, с бани и т.н. Този начин на лекуване е бавен и дава микроскопични резултати. … Новият начин е духовно лекуване. … За онзи, който е готов, духовното лекуване моментално дава резултати. Достатъчно е да се даде на болния микроскопична част от еликсира на живота, за да оздравее моментално.” Учителя Петър Дънов –
Из Спасителни положения, Лекция, 16 март 1927 г.

Кремлина Стоилова

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.