Домашна и здравословна храна за училище: мисията възможна

Filed Under: Събития и новини, Храни и хранене on March 22, 2013

Домашна и здравословна храна за училище

Не можем да не споделим тази прекрасна инициатива – инициатива, с която да се насочи вниманието на децата към забавния начин да открият полезността на здравословните храни и да им се предложи алтернативен вариант на обяд, като предпочетат домашно приготвената храна за училище.

С какво се хранят децата ни в училище? Най-често с банички и пица, защото в училищния стол храната не им харесва и защото се срамуват да изкарат пред съучениците си простоватия сандвич от вкъщи. Да ги караме на сила да обядват по-здравословно обаче би било голяма грешка, защото природата на всяко дете зове, че храненето трябва да доставя удоволствие. Тогава нашата родителска цел не трябва да е да ги накараме да ядат нещо пълноценно, а да им създаваме такива условия за прeдизвикване на апетита им, че те сами да искат да ядат такова.

Учим децата от малки “Не си играй с храната!” и вместо удоволствие от самата храна, те намират удоволствие в опаковката й или в “ритуалa” на междучасието, споделен със съучениците.

За да предложи на децата по-забавна алтернатива под формата на игра с храната, Сдружение Устойчиво Общество организира провеждането на кулинарни работилници “Домашната храна за училище – вкусна кутийка с емоции за споделяне”, където те ще приготвят сами както храната си, така и самите кутии. Работилниците ще се водят от харизматичната Ваня Иванова от Vanilla Kitchen, която ще твори заедно с децата забавни, но здравословни сандвичи, салатки и други храни за обедната кутийка – съвършеното детско меню.

Заниманията са с вход свободен и ще се проведат на 6-ти април от 10:00 до 18:00 часа по време на изложението ”Фудтех” в Международен Панаир Пловдив и на 27 април от 10:00 до 18:00 часа по време на „Зелените дни” в София пред Народен театър. Също така програмата на събитието в София включва специално състезание с награди за деца и родители за най-мотивиращо хранене с цели плодове и зеленчуци навън. Целта е да се покаже, че всякакъв плод или зеленчук може да бъде обелен и изяден навън без да създава неудобство за родителите и децата. 5-те най-показателни участия ще получат награди – кошници със свежи биопродукти от български производители.

Работилниците “Домашната храна за училище – вкусна кутийка с емоции за споделяне” се осъществяват с партньорската подкрепа на Фондация Кредо Бонум и спонсорството на Българо–Американската Кредитна Банка – зелената банка на България.

Вижте още: