Започва конкурсът “Дърво с корен 2016”

Filed Under: Събития и новини on June 13, 2016

дърво с корен

„ДЪРВО С КОРЕН 2016”

Намери любимото дърво на България!

Кое е любимото дърво на България? На този въпрос ще отговори за седми път екипът на Фондация “ЕкоОбщност” със започващия тази седмица конкурс “Дърво с корен 2016”. Досега шест гиганта са печелили титлата, като един от тях – брястът от Сливен – стана и любимо дърво на Европа през 2014 г. в следващото, международно ниво на инициативата – конкурсът „Европейско дърво на годината”.

Как вашето дърво да се включи в надпреварата? Разкажете ни за него! Посетете го, снимайте го и опишете защо го намирате за специално, защо то заслужава да стане любимо дърво на България!

Дървото-победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Участниците в конкурса ще се състезават в още три категории:

– “Млад природолюбител” – за номинация от деца от 6- до 14-годишна възраст;

– “Вековните дървета говорят” – за вековни дървета от цялата страна;

– “Изборът на експертите” – за дървета, оценени като интересни и ценни от експертите в областта – ботаници, дендролози, лесовъди, арбористи, горски служители и др.

Конкурсът “Дърво с корен 2016” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора.

Конкурсът  се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България”, комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, „Адвенчър нет”, детски научен център „Музейко”, National Geographic България и NG Kids България.

Изпратете вашата номинация до 31 август 2016 г. на:

tree@bepf-bg.org

или на адрес:

гр. София 1612, кв. Хиподрума, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1, Фондация „ЕкоОбщност“

Номинацията трябва да съдържа:

 • История на дървото
 • Описание защо това дърво е специално и заслужава да стане любимо дърво на България
  Поне 3 снимки на дървото (в електронен формат)
 • На снимките да се вижда цялото дърво, като допълнително може да изпратите и отделни части от него в по-близък план по своя преценка. Фотографиите да са с добро качество (резолюция) и кратък пояснителен текст към всяка от тях. Посочвайте името на автора на снимките. Номиниращите носят отговорност при нарушение на авторските права на фотографите.
  Местоположение на дървото
 • Населено място или местност, където расте дървото (при възможност и GPS координати).
  Описание на дървото
 • Вид, височина, обиколка, възраст.
  Информация за номиниращия
 • Име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.

Номинации за несъществуващи днес или нарисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория „Дърво с корен” в предходни издания на конкурса не могат да участват повторно.

Награди

Дървото победител в „Дърво с корен 2016” ще получи диагностика с препоръки за подобряване на състоянието му от нашите партньори от Асоциацията на арбористите в България. То ще получи и привилегията да представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2017”.

Останалите категории ще бъдат отличени с нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи“, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение от „Адвенчър нет“, абонамент за National Geographic България, абонамент за NG Kids България, ваучер за посещение на Детски научен център „Музейко”.

Всички номинации ще бъдат качени и видими във Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен”, заедно с имената и населеното място на номиниращия.

Как ще протече конкурсът

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо шестчленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2016”, 3-ма финалиста в категория „Вековните дървета говорят”, както победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и „Изборът на експертите”.

Финалистите в „Дърво с корен 2016” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 9 септември до 10 октомври 2016 г. и ще определи победителите в съответната категория.

Вижте още: