Техника за резитбата на лозата

Filed Under: Растения и билки on March 19, 2008

При естествени условия в горите лозата може да живее дълги години поради това, че върху нея не се прилага никаква резитба. Когато се отглежда като културно растение, следствие на раните, които всяка година се нанасят при резитбата, лозата бързо загива, и то толкова по-бързо, колкото по-неумело и неправилно се нанасят тези рани.

За разлика от овощните дървета лозата не си е изработила вещества, с които раните могат да зарастват. Раните при лозата се запълват от вътрешната страна с вещество, наречено клей, но то не е в състояние да затвори раната, през която може да проникне вода, тъканите след това да изсъхнат, да се напукат и оттам да започне умъртвяването на тъканите, които нарушават движението на соковете. За да могат лозите да се предпазят от бързо загиване, трябва да се спазват определени правила при резитбата. При резитбата през есента пръчките, които се режат на чепове с по 2 очи, трябва да се прерязват през по-горния възел така, че да се запазва диафрагмата (преградата), която затваря двете междувъзлия и не пропуска вода надолу по пръчката. Добре е при пролетната резитба да се спазва това правило. Раните, които се нанасят върху стъблото, рамената или кордоните, трябва да бъдат по възможност от едната им страна така, че от другата тъканите да останат здрави и през тях свободно да протичат соковете .

Отрезите да се правят перпендикулярно на пръчките, при което раните са по-малки. Когато се прерязват многогодишни части (рамена, кордони), след това раните трябва да се заглаждат с остро ножче, тъй като стърготините и неравната повърхност на раните задържат повече влага, която е причина за развитието на гъби, плесени и други. При прерязването на тези части в никакъв случай не трябва да се допуска разпукване на тъканите, което често се допуска. Много важно е и състоянието на инструментите, с които се извършва резитбата. Те трябва да бъдат много добре наточени и изправни, което облекчава работата и, от друга страна, раните са с по- гладка повърхност.

От правилното извършване на резитбата зависи до голяма степен здравословното състояние на лозите и удължаването на тяхната растежна сила и родовитост.

Използван източник: ovostarstvo.hit.bg

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.