Хвощ (Equisetum arvense)

Filed Under: Растения и билки on July 16, 2012

хвощ

Наричан е от народа още прешлица, чистеща билка, лисича опашка, котешка опашка, кравешка смърт. В ранна пролет от растящия на широко и дълбоко основен корен покарват първо плодоносните, носещи спорите, оцветените кафеникаво, плодни стъбла. Едва по-късно се появяват зелените, до 40 см високи, летни перести листа, които наподобяват малки, разпределени равномерно, елхички. Прешлицата се среща по ниви. Железопътни насипи и откоси. Най-лековита е растящата по чисто глинести почви прешлица. Тя съдържа. в зависимост от местонахождението си, от 3 до 16% силициева киселина, която предизвиква особено добро лековито действие. Естествено трябва да се избягва прешлицата от химически наторявани полета.

Хвощът с много фините клончета, наричан от някои “фин” хвощ, се среща предимно в гората и по горските окрайнини. Той също е лековит. В народната медицина това лековито растение е било още на време¬то на почит, предимно заради кръвоспиращата му сила и успеха при най-тежки заболявания на бъбреците и мехура. Въпреки това обаче в течение на времето то потъва в забрава. И не кой да е, а нашият голям народен природолечител пастор Кнайп възвръща на хвоща предишната му значимост.

Той го нарича “единствен незаменим и неоценим” при кървения, повръщане на кръв, оплаквания в мехура и бъбреците, камъни и пясък. “При стари увреждания.” – казва той, “при рани. причиняващи гангрена, дори при ракоподобни язви, та даже и при гниене на костта, хвощът върши страшно добра работа: той промива, разтваря и същевременно изгаря увреденото. Често пъти влажната, топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място.”

Швейцарският пастор Кюнцле казва, че всички хора от определена възраст нататък би трябвало да имат чаша чай от хвощ за постоянна ежедневна напитка: Всички ревматични, подагрични и нервни болки щели да изчезнат и човек щял да има здрав заник на живота. Той разказва, че един 86-годишен мъж се избавил с помощта на парни бани от ужасно страдание, причинено от образуването на камъни и живял още дълги години. Той казва и следното: “Когато се поема вътрешно като чай, хвощът лекува за кратко Време, даже почти мигновено, и най-силните кръвотечения и повръщане на кръв.”

При болезнени заболявания на мехура и спазматични болки няма по-добро средство от запарка на отвара от хвощ, чиито пари човек трябва, загърнат в хавлия, да остави да действуват 10 минути върху мехура му. Повторена няколко пъти, тази процедура довежда бързо до отзвучаване на страданието. Стари хора, които изведнъж не могат да уринират и се гърчат от ужасни болки, тъй като урината не се отделя въобще или само няколко капки изтичат, се избавят от болките си с помощта на тези горещи пари, без да е необходимо лекар да изтегля урината с маркуч.

При пясък в бъбреците и камъни в бъбреците и мехура се правят горещи бани на половината тяло с хвощ, при това се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа. за да излезе накрая под налягане. Най-вече по този начин се отделят камъни. По повод тези указания съм получавала писма, които само потвърждават горното: Това приложение довежда до отделяне на камъни в бъбреците, съответните хора се чувствуват добре и нямат никакви оплаквания.

Хвощът е помогнал в редица случаи, в които други водоотделящи средства често пъти нямат успех, като например при водонатрупвания в перикардия, в плеврата или при бъбречни смущения след скарлатина и други тежки инфекциозни болести с нарушено водоотделяне. Следователно той е чудесно средство както за вътрешна, така и за външна употреба за цялостната бъбречна и мехурна система.
При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половина¬та тяло с хвощ върши чудеса. Взима се, т.е. само за външна употреба. Високия с дебели колкото пръст дръжки хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тези случаи моментално помага. Моя добра позната лежеше месеци наред в болницата в Инсбрук с тежко възпаление на бъбречните легенчета. Тъй като краят му не се виждал, оттам тя ми изпрати зов за помощ. Препоръчах баня на половината тяло с хвощ. Няколко дни по-късно пристигна писмо: ‘Ти ми спаси живота. Аз съм си в къщи. Банята с хвощ премахна всичките ми оплаквания и ми даде нови сили.” Високият, с дебели, колкото пръст, дръжки хвощ от блатисти ливади и планински пасища може да се употребява само за бани на половината тяло. За чай за вътрешна употреба се взима само набраната от ниви, полски пътища и горски окрайнини билка.

След тежко раждане у младите майки се появяват понякога смущения в зрението, което сигурно се дължи на това, че от раждането на детето пострадват бъбреците на майката. Бани на половината тяло с хвощ допринасят отвън за оросяване на бъбреците, което изтегля от очите натиска им, така че смущенията в зрението постепенно изчезват.

Големият немски хидролечител д-р Боон въздава на растението най-висока похвала: “От една страна хвощът е средство против кръвотечения, а от друга – и то в още по-голяма степен – бъбречно средство. След употребата на запарен чай от хвощ се отделя леко тъмна, обилна урина. При водянка той е бързо действуващо средство.” Ако няма друго по-добро отводняващо средство, тогава всички останали билкови чайове се спират и в продължение на четири-пет (при много упорити случаи до шест) дни се пият от пет до шест чаши чай от хвощ. но само на глътки, разпределени през целия ден. Опитът сочи, че в повечето случаи водата изтича.
При сърбящи кожни обриви, даже и да са с корички, гнойни или със струпеи, помагат промивки и компреси с отвара от хвощ. Промивките и баните с хвощ помагат и при гнойни възпаления на ноктите, отворени ходила, наяждане на костта, стари дълбаещи рани, ракоподобни язви, циреи на петата, фистули, лишеи по брадата и други лишеи, и при кожна туберкулоза. Попарената билка, загъната топла в кърпи, може и да се налага. При болезнени хемороиди и хемороидни буци се налага каша от прясна билка. приготвена по следния начин: Пресен хвощ се измива добре и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша.
При продължителни кръвотечения от носа се слага компрес от изстинала отвара от хвощ. Като кръвоспиращо средство той помага при кървения от белите дробове, матката, хеморо¬иди и стомаха. Тук естествено са необходими по-силни отвари. На чаша (1/4 литър) се взима обикновено една препълнена чаена лъжичка билки, при случаи на кръвотечение – две до три препълнени лъжички. В комбинация с великденче хвощът е добро средство за предпазване от артериосклероза и отслабване на паметта, поради кръвопречистващата му сила. Той може да се нарече “най-добро профилактично средство против рак”.

Като много ефикасно средство против изпотяване на краката искам да Ви препоръчам тинктура от хвощ (виж “Видове приложения”). Добре измитите и подсушени крака се разтриват с тази тинктура. Освен това обаче трябва сутрин на гладно, половин час преди закуска, да се изпива чаша чай от хвощ. Добре помагат също така и бани на краката с хвощ (виж “Видове приложения”). При пърхот косата се мие ежедневно с отвара от хвощ и след това се масажира с дървено масло. Така пърхотът изчезва много бързо.

При напикаване помага смес от хвощ и жълт кантарион. Те се попарват и през деня се изпиват една-две чаши чай от тях, а вечер се яде сухо ядене. Хвощът се препоръчва и за гаргари при възпаление на сливиците, възпаления на лигавицата на устата, гниене на зъбите, кървене или възпаление на венците, фистули и полипи по небцето и гърлото. При бяло течение у жените трябва да се правят бани на половината тяло с хвощ.
Не бива да се забравя, че хвощът е едно от най-добрите средства за лечение на белите дробове както при хроничен бронхит, така също и при белодробна туберкулоза. При редовна употреба на чай се постига, благодарение снабдяването със силициева киселина, излекуване на туберкулозен бял дроб, а също и отстраняване на общата отпадналост при съществуващо белодробно заболяване.
Според австрийския ботаник Рихард Вилфорт нови резултати от изследвания дават основание да се предполага, че при по-продължителна употреба на чай от хвощ злокачествени язви (тумори) биват възпрепятствувани в растежа им и накрая разграждани. Дори полипи в корема или ануса, а и възпаления на слузестата торбичка, биват преборвани по този начин. За подпомагане се прилагат и в двата случая запарващи компреси и бани на половината тяло с хвощ. Запарващите компреси помагат и при спазматични стомашни оплаквания, чернодробни и жлъчни кризи и при болезнени затлачвания, които с натиска си нагоре влошават сърдечната дейност.

На 19 декември 1977 г. ми позвъниха по телефона от източен Щайермарк. Касаеше се за 49-годишен агроном, който получил твърда подутина на стъпалото с големи болки. Човекът не можел вече да стъпва. В болницата го държали няколко дни и след това си го изпратили в къщи. Насочих към запарващи компреси с хвощ, които разлагат даже злокачествени тумори. Можете да си представите колко бях изненадана, когато на 22 декември, т.е. три дни по-късно, ми се обадиха по телефона, че туморът бил напълно изчезнал. На пипане кожата била малко отпусната и мека, а твърдата подутина вече не се усещала. Едно ново чудо от аптеката на Господ!
От собствен опит зная, че дори и най-тежките увреждания на интервертебралния хрущял често пъти изчезват много бързо с помощта на бани на половината тяло с хвощ в случай че не са възникнали от притискане на нерв. Рентгеновите снимки показват изхабен от възрастта прешлен, което обаче не е основание за примиряване с болките. Натискът от нарушени бъбреци, който както сочи опитът, отива нагоре, се установява в повърхностно минаващите по дължината на гръбначния стълб нерви и предизвиква тези болки. Следователно причината не е в интервертебралните хрущяли, а в натиска от бъбрека върху открити нерви. Баня на половината тяло с хвощ премахва веднага, благодарение на дълбокото си действие върху бъбреците, натиска им нагоре.

Една 38-годишна жена се лекувала три години от оплаквания в интервертебралния хрущял. Вместо подобрение обаче болките се задълбочили: тя се схванала до такава степен в областта на раменете и врата, че сутрин можела да се вдигне от леглото само с помощта на едно приспособление с прът. което мъжът 0 поставил на тавана над леглото. По това време изнасях доклад в Щайр – Горна Австрия, където се запознах с нея. Сигурно ще се изненадате, като ви кажа, че само след една-единствена баня на половината тяло с хвощ жената се избави от всичките си болки и схванатостта си. Същото важи и за увреждания на интервертебралния хрущял, които са причинени от карането на трактор. Друсането му уврежда не интервертебралните хрущяли, а бъбреците. Веднага се появява натиск нагоре, който се отстранява с бани на половината тяло с хвощ.
Една жена от Швейцария била от няколко години напълно вдървена от шийния прешлен надолу. Ежегодните лечения при д-р Цайлайс в Галшпах довеждали само до временни подобрения, но не и до пълно излекуване. Запознах се случайно с тази жена. Не съвсем убедена, тя ми обеща, като си отиде в къщи, да вземе баня на половината тяло с хвощ. Много скоро след това обаче дойде радостното позвъняване по телефона: Още в топлата баня с хвощ. след десет минути схващането изчезнало. Всичките опъвания се отпуснали и повече не се появили, както чувах впоследствие, години наред.

Големият невролог д-р Вагнер-Яурег казва в статиите си: “Две трети от нервно болните не биха стигали до лудниците, ако бъбреците им бяха здрави.” Оттогава насам съм посъветвала много нещастници, които поради смущения в бъбреците страдаха от депресии, халюцинации и пристъпи на лудост, да Взимат бани на половината тяло с хвощ и по този начин ги предпазих от психиатрията. Тук, наред с копривата и белия равнен трябва Вътрешно да се пие и чай от хвощ – по една чаша сутрин и Вечер.
При тежки бъбречни смущения с Всичките съпътствуващи ги явления за баните на половината тяло трябва да се използува пресен хвощ. Най-добре е, както вече бе споменато, да се взима високият хвощ от блатистите ливади. За една баня е нужна 5-литрова кофа, пълна с билки (виж “Видове приложения” и “Бани на половината тяло” в “Обща част”). При банята ла половината тяло бъбреците трябва са под водата. Продължителност на банята – 20 минути! След това човек не се подсушава, а както е мокър, се загъва в хавлия и ляга един час в леглото, за да се задуши тялото допълнително, и след това си облича суха пижама. Банята може да се претопли и използува още два пъти.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ (хвощ)

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 1/4 литър вода.

Запарващ компрес: Две препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя върху болното място. Отгоре трябва непременно да се завие, за да не излиза топлината. Оставя се да действува няколко часа или цяла нощ.

Бани на половината 100 г хвощ се накисват в студена вода и се оставят да
тяло: пренощуват. Не следващия ден се слагат да заврат и се прибавят към водата за банята. Продължителност на банята – 20 минути. Без да се подсушава, човек се загъва в хавлия и ляга един час в леглото. Водата във ваната трябва да е над бъбреците.

Тинктура: 10 г пресен хвощ се слага в 50 г чиста житна ракия. Държи са 14 дни на слънце или топло място. Всеки ден шишето се разклаща!
Компрес с каша: Пресен хвощ се измива добре и върху дървена дъска се стрива до каша.

Използвани източници:

МАРИЯ ТРЕБЕН

“ЗДРАВЕ ОТ АПТЕКАТА НА ГОСПОД”
Набор ЕФ “Хоризонт – АА” Печат “Полинрипт” — Враца
Превод Лариса Фишер

Вижте още: