Гинко Билоба

Filed Under: Растения и билки on January 24, 2011

ВИД И ОСОБЕНОСТИ.

Гинко Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години. Това дърво е последният представител на цял клас голосеменни растения, които съществуват от времето на динозаврите. Според образци от Североизточен Китай съвременното гинко има много малко разлики с онова от Юрския период. През плиоцена (преди 5,3–1,8 млн. години) популацията на гинко рязко намалява и се запазва само в един малък район на Китай.
Гинко е листопадно дърво, до 20–35 m на височина, а на възраст достигащо до 2500 години. Листата са ветриловидни, 5–15 cm дълги. Семето е дълго 1.5–2 cm, в месеста обвивка с формата на джанка с размер 2–3 cm, която съдържа маслена киселина, която придава огтвратителната миризма на плода. Семето, след като се обели, се ползва за храна в Китай и Япония.
Гинко е двудомно, т.е. женските и мъжките цветове са разположени на отделни растения.
В Китай гинко се отглежда поне от 1500 години. Първите свединия в европейски източници са от 1690г. Пренесено е в Европа през 18 век и днес е една от най-обстойно изследваните билки в света. Сега гинко се отглежда из цял свят по паркове и градини, като изключително добре понася токсичните градски условия, което прави още по-чуден факта, че преди няколко милиона години то е било на път да изчезне. Няколко дървета гинко са сред единствените живи оцелели от атомната експлозия над Хирошима, само на 1–2 км от мястото на взрива.

ГИНКО В МЕДИЦИНАТА.

От най-дълбока древност листата и плодовете па дървото се използуват в народната медицина. Древните лечители разбрали, че Гинко представлява една истинска жива аптека. В Китай плодовете му се използуват за лекуване на туберкулоза, бронхит и астма, а в Япония лекуват още и стомашно — чревните заболявания и го използуват като средство за бързо зарастваме на рани. Освен това, японците винаги поставят в библиотеките си листа от Гинко, които са сигурна защита срещу насекоми — вредители
В състава на листата от гинко билоба има две основни групи активни вещества – флавоноиди и терпен-лактони, сред които гинкоглиди А, В и С, билобалид, кверцетин и кемпферол.
Гинко – флавоноидите директно разширяват най-малките кръвоносни съдове и повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка и в останалите органи на тялото. Това повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване – отслабване на паметта, старческа деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, главоболие, сърдечна аритмия, импотентност, глаукома, екзема, периферни съдови смущения.
Гинко Билоба премахва умората, апатията, депресията, като повишава синтеза на АТФ в организма, който осигурява енергията за мускулните съкращения.
Гинкоглидите контролират алергични възпаления, астма и анафилактичен шок.
Гинко билоба има силно антиоксидантно действие и допринася за запазването на очите, сърдечносъдовата и централната нервна система в добро състояние. Смята се, че тази билка контролира превръщането на холестерола в плака, която допринася за втвърдяването на артериите. Тя се използва и при третиране на други проблеми, свързани с нарушено кръвообращение като: диабетична периферна съдова болест, синдром на Рейно, хемороиди и варикозни вени. Хора, претърпели инсулт или черепна травма, се повлияват добре при приемане на гинко. Клинични изследвания потвърждават, че древното дърво подобрява оросяването на ретината на окото и би могло да забави дегенерацията й. Също така е доказано, че старческата загуба на слуха се повлиява положително от него. Провеждат се и изследвания върху действието му за предотвратяване отхвърлянето на трансплантирани органи от организма.
Освен че подобрява кръвообращението, гинко повишава ефикасността на метаболизма, регулира невропредавателите и осигурява по-добър приток на кислород в мозъка. Доброто оросяване на мозъка избистря ума, повишава концентрацията и повлиява положително върху краткосрочната и дългосрочната памет. Гинко често се употребява при лечение на страдащи от болестта на Алцхаймер и други симптоми на церебрална недостатъчност като: разсеяност, объркване, трудна концентрация, липса на енергия, депресивни състояния, замаяност, главоболие и шум в ушите.
Съдоразширяващия ефект действа при всеки прием, а антиоксдантните ефектите обикновено настъпват след продължителен прием (до 6 седмици).

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ГИНКОТО

 

ЗАПАРКА от Гинко Билоба се прави:

Надробената билка се насипва в инфундирка и се залива с определеното количество вода със стайна температура. Инфундирката се затваря с капак и се оставя в продължение на 15 минути в кипяща вече водна баня, като често се разбърква. След изтичането на това време тя се изважда и се оставя да изстива при стайна температура не по-малко от 45 минути. Когато запарката изстине напълно, тя се прецежда и се добавя вода до предписаното количество

ОТВАРА от Гинко Билоба се прави:

Надробената билка се насипва в предварително нагрявана в продължение на 15 минути на кипяща водна баня съдинка (порцеланова, емайлирана или от неръждаема стомана), залива се с вода със стайна температура, след което съдинката се затваря с капак и се оставя на кипяща водна баня в продължение на 30 минути . След изтичането на времето съдинката се изважда, оставя се да изстине и тогава отварата се прецежда. Отварите от листата на мечото грозде, от дъбовите кори, от коренищата на кървавичето и от някои други билки, които съдържат танини, се прецеждат веднага след изваждането на съдинката от водната баня.

ЕКСТРАКТ от Гинко Билоба се прави:

Екстрактите са концентрирани извлеци от билки и биват течни (extracta fluida), гъсти (extracta spissum) – гъста маса със съдържание на влага не повече от 25% и сухи (extracta siccum) – суха маса със съдържание на влага не повече от 5%. За извличане на лечебните съставки се използува вода, спирт с различни концентрации, етер или други разтворители. Понякога се прибавя киселина, основа, глицерин, хлороформ и други.
При лекуването с билки отварите и запарките трябва да са винаги пресни, а в топло време да се пазят на студено и да не се приготвят предварително в големи количества. Това особено важи за билки, съдържащи гликозиди, които трябва да се употребяват не по-късно от 24 часа след приготвянето им. При лекарствени форми от билки, съдържащи витамин С, изпиването трябва да стане веднага. Когато се налага билковите отвари и запарки да се подслаждат (със захар, с небет-шекер или мед), това трябва да се извъшва непосредствено и то само за приеманата доза.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Гинко може да е опасно при комбинация с антикоагуланти като аспирин и МАО-инхибитори, при някои индивиди с разстроена кръвоносна циркулация (напр. разширани вени), както и при бременни. Някои от старничните ефекти са:
– стомашен дискомфорт
– главоболие
– кръвотечения
– безпокойство
– диария, гадене и повръщане
– виене на свят
– тремор

Обикновено отравянията с гинко имат леки форми и се дължат на предозиране. Тоест – проявява се лек дискомфорт. Необходимо е по опитен път да се установи дозата. В случаи на по-драстични симптоми на предозиране може да се използва отвара от черупките, като противоотрова. В тънката ципа по вътрешната страна на черупките се съдържат вещества, които и имат действие, неутрализиращо ефекта от предозиране. Тоест – те се явяват като противоотрова.

Обвивката на плодовете, освен че мирише неприятно, може да бъде и отровна, тъй като отделя циановодород.

ПРОДУКТИ

ГИНКО БИЛОБА Е МЕДИЦИНСКИ ПРОДУКТ, който се добива от дървото ginko biloba, наричано още богородичен косъм. Родината на дървото е Китай, а лечебните му качества са използвани от китайците стотици години.
Гинко билоба усилва циркулацията на кръв в организма, което е от най – ценно значение за оросяването на мозъка.
Потенциален антиоксидант, Гинко билоба подсилва капилярите на стените на кръвоносните съдове и защитава мозъчните клетки от увреждане.
Улеснявайки циркулацията на кръвта, Гинко билоба увеличава притока на кислород до мозъчните клетки и способността ни да запомняме и да разсъждаваме. Има голяма роля в лечението на болестта на Алцхаймер и старческото оглупяване. Скорошни изследвания сочат, че хора, страдащи от тези коварни заболявания и взимащи лекарството, имат голямо подобрение в познавателните си способности.
Освен благотворното влияние на Гинко върху мозъка, използването му намалява чeстотата и интензитета на депресивните състояния.
Ако съществува действително лекарство чудо – Гинко билоба би бил идеалният кандидат. По примера на китайците днес милиони хора по света използват Гинко, за да направят живота си по – добър.

ИЛИЯН НЕДЕВ И СТРАЦИМИР АБРАШЕВ
ГИНКО – ДАР НА БОГОВЕТЕ

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.