След 6 години минаваме на екологични храни

Filed Under: Други on November 18, 2007

ЕС ни дава 12,6 млн евро за биоземеделие за тази година

След шест години 3 на сто от продаваните храни на пазара у нас трябва да са биологично произведени. Това е едно от изискванията на Европейския съюз, за да може България да получи субсидиите, предвидени за биологично земеделие.
България се нарежда сред първите места при страните, в които хората проявяват все по-голям интерес към здравословни продукти, произвеждани по екологичен начин, показва проучване на Organic-Market.info. До този момент интерес към биопродуктите проявяваха главно по-развитите страни като Швейцария, Япония и на Скандинавския полуостров, където здравословният начин на живот е приоритет.
Специалистите обаче опровергават съществуващото у нас мнение, че биохраните са отгледаните в селските дворове продукти, а не в големи фабрики. Един плод или зеленчук може да е биологичен само когато земята, върху която е отглеждан, не е наторявана с изкуствена тор поне три години. Другото условие е посетите семена да са екологично чисти. Експертите припомнят, че биопродуктите не са с идеална форма и хубав външен вид, тъй като са оставени да се развиват изцяло в природна среда. Българските фермери, които започнат да отглеждат биохрани, ще могат да получат 12,6 млн. евро през тази година.
До 2013 година върху 8 процента от земеделската земя у нас трябва да се насадят екологични плодове, зеленчуци и зърнени култури. В момента нивите с бионасаждения са едва 0,3%. Въпреки това 90% от произведеното се изнася в ЕС. В България се произвеждат биологично ябълки, праскови, череши, ягоди, малини, сливи, винени сортове грозде, ядки, билки, растителни масла, тютюн и зеленчуци. На пазара се продава и биологично телешко и агнешко месо. Продуктите са два-три пъти по-скъпи от обикновените.

Елена Иванова

Вестник НОВИНАР

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.