Гранични с Гърция екозони ще се съживяват с 20 млн. евро

Filed Under: Други on November 20, 2007

В тях ще се развиват туризъм и биоземеделие

Близо 20 млн. евро ще бъдат инвестирани в развитието на четири екомрежи между България и Гърция. Това предвижда програма за устойчиво развитие, изготвена по проект на програма ФАР.

В обхвата на четирите мрежи “Струма”, “Места”, “Западни Родопи” и “Източни Родопи” влизат 27 български общини от областите Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград и гръцките Кавала, Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес.

В програмата са предвидени за изпълнение над 40 проекта за туристически забележителности, превръщането на автентични селски къщи в малки хотели, както и общи атракциони за двете държави. Бюджетът се оценява на около 14 млн. евро и е за разработването на проектите, ремонти и изграждането на нови обекти. Други над 3 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитието на устойчиво земеделие – възстановяване на планински ливади, отглеждането на говеда и овце, биологично земеделие, овощарство, въвеждането на нови технологии за производството на месо, обучение на фермери и започването на общи дейности между български и гръцки предприемачи, занимаващи се със селско стопанство, туризъм и занаяти. Програмата предвижда и модернизиране на управлението на отпадъците в пограничните райони, за което са планирани близо 700 хил. евро. Точният размер на инвестициите зависи от конкретната реализация на проектите, като е разработена и грантова схема за прилагане на първите дейности в размер на 4.5 млн. евро, която започва още през януари 2008 г.

Прочетете повече тук.

Източник : Дневник.бг

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.