Разделно хранене: Как трябва да се комбинират храните според д-р Хей

Filed Under: Храни и хранене on May 16, 2016

разделно хранене

Системата Хей се състои от пет важни правила:

1. Нишестени храни и захар не трябва да се консумират с белтъчни храни (протеини) и кисели плодове на едно и също хранене.

2. Зеленчуците, салатите и плодовете трябва да съставляват основната част на дневното меню.

3. Белтъчини, нишестени храни и мазнини трябва да се поемат в малки количества.

4. Да се използуват само пьлнозърнестии непреработени нишестени продукти, а рафинираните, преработени храни да бъдат табу — става дума за бяло брашно, захар, всички храни, приготвени от тях, и високо преработените мазнини.

5. Между отделните хранения с различни по вид храни да има интервал от 4 или 4 1/2 часа.

Основното правило на системата Хей — да не се смесват въглехидрати (т.е. нишестени храни и захари) с протеини и кисели плодове — често остава неразбрано, въпреки че почива на здрави физиологични принципи, твърде стари, но отдавна забравени. За да разберем това правило, трябва да обясним подреждането на въглехидратите и протеините в комбинациите от съвместими храни:

Протеините представляват концентрирани (20% и повече) белтъчини от животински произход като месо и месни произведения, риба, птици, сирена и други млечни произведения.

Въглехидратите са концентрирани (20% и повече) нишестени продукти като зърнени храни (пшеница, царевица, ориз и др), хляб, макаронени и тестени изделия, картофи, захар и захарни изделия.

Как се смилат протеините и въглехидратите?

Смилането на протеините изисква кисела среда. Щом попаднат в стомаха, животинските протеини стимулират производството на хидрохлорна (солна) киселина. Тя активизира ензима пепсин, чиято функция е да раздробява и смила протеините. Това действие в стомаха е възможно само в чисто киселинна среда. Присъствието на нишестени продукти или на захари със съпътствуващите ги алкали пречи или неутрализира киселинната среда и протеините остават непълноценно смлени. Непълноценното смилане води до по-сериозни последствия, отколкото предполагаме.

Въглехидратите (нишесте и захари) изискват за смилането си алкална среда. Още в устата под действието на ензима на слюнчения сок нтиалин, нишестето се разгражда на по-нисши форми, преди да попадне в тънките черва, където се извършва по-нататъшното му разграждане и основно смилане. Тъй като цялостният процес на смилане на нишестето зависи от правилното първично разграждане в устата, всички нишестени храни трябва да се сдъвкват много добре.

Използвани източници:

Дорис Грант и Джийн Джойс

“Съчетаване нa храните за здраве”

 

Вижте още: