Лидия Ковачева за храносмилателната система

Filed Under: Здраве, Храни и хранене on March 12, 2013

Лидия Ковачева

Тук храната е от съвсем друго естество – течна и твърда.

Когато храносмилателната система работи безупречно, то организмът се подхранва с пълноценно здрави и животворни сокове.

И тук има специални изисквания, с които човек трябва да се съобразява, за да бъде всичко в изправност.

Необходимо е най-напред това, което се поема, да бъде качествено и да отговаря на изискванията на организма. Второ нещо, за което също трябва да се внимава, е храната да се сдъвче добре и да отговаря на определените по количество изисквания на организма.

Дали цивилизованият човек спазва всички тези изисквания? Науката усилено разисква въпроса коя е необходимата за човека храна. Заключението е, че най-целесъобразната храна за човека са зеленчуците и плодовете. Изследвани са храносмилателните органи, зъбите и се е стигнало до заключението, че те по устройство га на плодоядно същество. Изказват се мнения, че поради това, че месото не е естествената храна за човека, в червата се развъжда много вредна флора, с която идват и болестите.

Самият факт, че за човека съществува лечебен режим, който се състои от сурови зеленчуци и плодове, потвърждава, че наистина тази храна е по-подходяща за човека.

Народите вегетарианци са по-здрави от месоядните. Но въпросът за храненето е свързан и с географското разположение, климата и възможностите за доставянето на храна при всеки един народ.

Има страни, където няма избор, природата е бедна и се яде това, което тя дава. Но има страни, в които всичко е в изобилие, каквато е и нашата страна, и би трябвало да се помисли как тази храна да се използва, за да бъде само в полза на човека, а не той да се уврежда от преяждане, от лошо комбиниране на храната и т. н.

Подбирането на храната и ползването й с оформяне на качеството, с което идва на нашата трапеза, е важно, но не по-маловажен е подборът й като количество. Колко да се яде?

Това е един от най-спорните и неразрешени въпроси около проблемите на храненето. Спори се върху количествотр на белтъчините, на въглехидратите, на мазнините и пр. Съставят се най-различни схеми и таблици, но при практикуването на тези препоръки изглежда, че резултатите са не дотам блестящи… Най-здравите екземпляри от човешкия род като че ли са хора, които нямат нищо общо с тези диаграми и препоръки. Това са хора, които живеят далеч от цивилизования свят, нищо не знаят нито за калориите, витамините и всичките препоръки на нашата цивилизация. Като ярък пример може да се посочи племето Хунза, което не познава и най-дребното заболяване. Болницата, открита поради общо нареждане за всички щати на Пакистан, от години няма нито един пациент. Наистина всичко това звучи като приказка, съпоставено с нашите изобилни и препълнени болници, амбулатории, стационари, санаториуми и т. н. Средната продължителност на живота в Хунза е 120 години, като старците са на крак до последния си ден и умират от естествена смърт. Но този народ е семпъл в храненето си и почти вегетарианец. Там месото се употребява рядко, само в изключителни случаи.

Цивилизованият човек допуска в храненето си грешки и по двете линии.

Освен това той допуска приемането на храни, които качествено нарушават соковете на организма, като алкохол, бира, кафе, чай и пр. Некачествени храни са и месото, месните консерви, захарни произведения и пр. Първата и най-качествена храна за човека е тази, която е най-близо до природата.

Най-голямото зло, което се прави с храненето, е че се поема повече храна от необходимото. Всичко на пазара се продава в хубави витрини, в хубави опаковки, с много реклами и пр. На всяка крачка се кваме с хубави ресторанти, сладкарници, подкрепителни пунктове, в които се сервират и съответнит съблазнителни неща. Като се добави и непрестанна? агитация от страна на медицината, че храната е сила всеки иска колкото може повече сили. За добрата про паганда и обилното хранене красноречиво говорят наднормените килограми, които създадоха цял нов отдел и проблем в медицината. При движение из улиците и по обществени места рядко може да се види човек запазил формата си. Има ли наднормено тегло, значи има претоварване с храна.

Към ползването на нецелесъобразна храна, като се прибави и превишаването на количеството, всичко в организма губи нормалната си форма, като се нарушава главно нормалният и здрав вид на соковете на организма.

Изобилната храна, която не може да се асимилира от храносмилателните органи, преминава в червата и предизвиква гниене и ферментация. С развъждане на гнилостните бактерии в кръвта се абсорбират токсични и гнилостни елементи, развалящи нормалния състав на кръвта и на подхранваните от нея тъкани. Ясно е, че до тъканите стига некачествена храна.

Като се вземат предвид грешките, които се допускат при дишането, и към тях се прибави и храненето с изобилна храна и некачествени продукти, то ясно е, че тялото на човека не получава нито една от храните, от които се нуждае, за да поддържа истински здрава форма.

Искам да се конкретизирам още повече. Ако човек спазва всичко, но допусне само една грешка, той пак не може да разчита на съвършено здраве. Той може по-дълго да устои и пораженията да се промъкват по-бавно, но той непременно ще порази функцията на органите. Може да се ограничи количеството до необходимото за организма, теглото да е в нормата, да не се пият спиртни питки, да се поддържа тонусът на белите дробове, ако се допусне някоя цигарка, това е достатъчно, за се наруши нормалният състав на кръвта с никотина и с всичките вредни съставки на тютюна. Това нарушение веднага се отчита от мембраните на клетките и работата им вече не е в тази пълноценна форма, в кого трябва да бъде. Или ако пак всичко е така, както се изисква, но в храната се включва всекидневно месо, резултатът ще бъде пак същият – замърсяване на чистотата на соковете на организма, а без чисти сокове са немислими правилните и пълноценни функции. Има ли чужди субстанции в тъканта, те пречат на правилната функция на съответния орган.

Това са двете системи, които снабдяват нашата „машинка” с „гориво”. От правилното снабдяване и стопанисване зависи как човек ще изживее живота си и Килко дълъг ще бъде той. Както белият дроб при некачествен въздух и нецелесъобразен начин на живот рано изчерпва силите си, същото става и с органите на храносмилането. При системно претоварване с нецелесъобразна храна стомахът много бързо се изморява, като изчерпва силите си. Първото поражение, което ни овори за преумора и злоупотреба с възможностите на стмаха, е гастритът. Когато не се обърне внимание и се продължава в същото темпо на хранене, се достига до обазуване на язва. Започнат ли тези страдания, последствията са рано изхабяване на храносмилателните органи, а на заедно с тях и на целия организъм.

1972 г.

Сборник “Дишане, хранене, здраве”

Лидия Ковачева

Вижте още: