Керино ухо

Filed Under: Растения и билки, Храни и хранене on June 7, 2012

Керино ухо

Гъбата Керино ухо помага за избавянето от редица здравословни проблеми, посредством включването в менюто ни. Има много полезен ефект и върху душевността, със плеядата от качества,– такива, като търпение, учтивост, трудолюбие, смиреномъдрие и проявата на любовта в различни ситуации; разкрива също и творческите (музикални и художествени) способности. Важна помощ оказва и в процесите на одухотворяване и очистване от животинското начало – Трансмутацията на егото – смекчавайки ги и помагайки системата от чакри да се активирапълноценно. Така човешката душа, като феникс се възражда от пепелта.
С пожелание за хармония – авторите.

НЯКОИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ:

1 КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ДА ЗНАМ ЗА ТАЗИ ГЪБА?
От гледище на традиционната медицина се лекуват: нервно-психични заболявания (неврастения, хипохондрия, страхова невроза и всякакъв вид фобии и премахва натрапливи мисли); намалява се високия холестерин, вследствие което се нормализира кръвното и се излекува налична атеросклероза; всякакъв вид рак – според вида – дозата начина на прием..
От гледище на духовното действие допринася за: грижливост, страх Божий със смелост и храброст и смиреномъдрие.
От гледище на явлението Трансмутация (виж 2 гл.) – смекчава Огъня в човек; помага за разпознаване на Трансмутационните състояния и помага чакрите да се развъртят правилно.

2 ИМА ЛИ ОТРОВНИ ДВОЙНИЦИ?
Да, условно слабоотровни в зависимост от месторастене и сезона. Опасност от тях да се развие алергично състояние, представляващо астматични пристъпи, гадене и повръщане. Имената на двойниците са: Sarcoscypha austriaca и Aleuria aurantia. Алеурията е ядлива гъба, докато другия двойник може да бъде условно отровен (това зависи от условията на растеж – почва, сезон, дърво-гостоприемник), но се приема официално за ядлив.

3 КЪДЕ РАСТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА?
Практически навсякъде по света и в нашата страна.

НАУЧНО ЗА КЕРИНОТО УХО

сем. Sacroscyphidae ,
род и вид Sacroscypha coccinea

ВИД И ОСОБЕНОСТИ.
Кериното ухо се среща във всички краища на България, но не расте навсякъде и по всякакви субстрати. Тя има строго определено “меню” – гниещи по почвата клонки от широколистни дървета и храсти. По клонките “се ражда” и се развива мицелът и, хранейки се с мъртвата дървесина, по тях и “отглежда” плодните си тела. Затова най-често ще откриете кериното ухо сред широколистните гори и храсталаци.
Плодните му тела се показват още с първите по-продължителни затопляния за зимата или идват с настъпването на пролетта. Не са големи, рядко достигат до диаметър 4 см. Отначало са кълбести, но с узряването постепенно се разтварят и оформят като правилни чашковидни до паничковидни телца или придобиват форма, напомняща ушна мида – оттук и народното име на гъбата – керино ухо. Телцата на гъбата се издигат на дръжка, висока от 1 до 3 см. Такива широко отворени тела миколозите наричат апотеции.
Апотециите на кериното ухо са нежни и крехки, изглеждат като направени от восък. Отвън са белезникави, с фин мъх, а отгоре са яркочервени (думата coccinea в латинското име на гъбата означава ярко червен), затова се забелязват отдалече.
Кериното ухо няма стопанско значение. Не е отровна гъба, дори може да се яде, но не расте масово. Твърде скромна е ролята и и в природата като сапрофит, който разлага дървесните остатъци и обогатява почвата с хранителни вещества. Кериното ухо е обаче красива и ефектна гъба, която с яркочервените си плодни тела оживява все още унилия предпролетен пейзаж.

СЪСТАВ И ДЕЙСТВИЕ
Лекува нервно-психични болести:
-неврастения;
-хипохондрия !!! – най-доброто лекарство за това заболяване;
-страхова невроза;
-различните видове мании;
-меланхолия (състояние на перманентно отчаяние)
-премахва натрапливите мисли, подобрява самочувствието на болния.
Действие върху вредния холестерин:
-намаля нивото му;
-предпазва и лекува атеросклероза;
-нормализира кръвното налягане.
Всички видове ракови заболявания:
-рак на стомаха;
-рак на белия дроб;
-рак на гърдата и тумор в мозъка
-рак на червата;
-левкемия;
-рак на костите.
Урологични заболявания:
-аденома на простата;
-прочиства пикочните пътища;
-прочиства легенчетата на бъбреците;
-камъни и пясък в бъбреците.
Ревматични заболявания:
-подагра, ишиас;
-лумбаго;
-радикулит;
-ревматоиден артрит.
Други видове заболявания:
-пясък в жлъчката;
-цироза на черния дроб;
-помага при лечението на двата вида захарен диабет.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
От индивидуална непоносимост и при бременни жени.
Самолечението без предварителна консултация с хомеопат или фитотерапевт не се препоръчва.

ДВОЙНИЦИ:
Sarcoscypha austriaca
На външен вид е почти двойник на кериното ухо. При нея липсват власинките по външната страна на чашката. Срещат се още и бели форми. Условно отровна, но официално се приема за ядлива.
Aleuria aurantia.
Плодното тяло е плоско, напомнящо чинийка с диаметър до 10 см. Отвътре с интензивен оранжев цвят, отвън жълтавочервен, напомня късче портокал. Няма вкус и аромат. Расте от пролетта до есента на глинести горски пътеки, често на големи колонии. Ядлива.

ИЛИЯН НЕДЕВ И СТРАЦИМИР АБРАШЕВ

Вижте още: