Какаото – суперхрана

Filed Under: Храни и хранене on February 3, 2014

какао

Че няма как да си гледаме какаови дръвчета в красивата ни родина – няма. Но това не ни пречи да си похапваме малко – полезно е, че и  вкусно, отгоре на всичко.

Личният ми опит по въпроса е свързан с неприятно – горчив вкус първия ден, през приятно – горчив вкус втория ден, до пристрастяващо-страхотно-горчив вкус през всички следващи дни.

Вкусно, готино и …вече не ям по 1 шоколад на ден. Не насила, разбира се – просто не ми се яде.

Така, защо е вкусно няма да казвам, но защо е полез но – ще си позволя да цитирам  страхотната книга “Суперхрани” на Дейвид Улф, която препоръчвам всеки да си купи:

Антиоксиданти

Какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти от която и да е храна в света. Тези антиоксиданти включват полифеноли, катехини и епикатехини. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото червено вино, сини боровинки, асаи, нарове и годжи бери, взети заедно.
Антиоксидантите ни защитават срещу свързани с възрастта здравословни състояния и болести. Те осигуряват защита на нашата ДНК от увреждане от свободни радикали. Подобно на какаото, суперхраните с високо съдържание на антиоксиданти са, като общо правило, усилват действието на лечебните гъби (рейши, кордицепс, чага, майтаке, шиитаке, лъвска грива или херициум еринацеум, кориолус и др. ), астрагалус, мравчено дърво, котешки нокът и други.

Магнезий

Изглежда какаото е източник номер едно на магнезий, един от най-великите алкални минерали.
Магнезий поддържа сърцето, увеличава умствените способности, причинява силна перисталтика (движение на червата), намалява спастичната менструална болка, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждане на здрави кости и алкализира.
Когато тялото има достатъчно магнезий, вените и артериите въздъхват с облекчение и се отпускат, което намалява съпротивлението и подобрява потока от кръв, кислород и хранителни вещества по цялото тяло. Изследвания показват, че недостигът на магнезий не само се свързва с проблеми със сърцето, но след инфаркт на миокарда, липсата на достатъчно магнезий стимулира увреждането на сърцето от свободни радикали.
Магнезий е основният минерал с най-голям дефицит в стандартната американска диета (SAD); над 80% от северноамериканците страдат от хроничен дефицит на магнезий. Какаото има достатъчно магнезий, за да възстанови липсите на този минерал.

Желязо

Какаото съдържа 314% от U.S. RDA (дневната допустима доза за САЩ) желязо на 28 грама. Както добре се знае сега, желязото е критичен минерал в храненето. Желязото е част от белтъка-носител на кислород, наречен хемоглобин, който поддържа здрава кръвта и се бори с анемията.

Хром

Хромът е важен микроелемент, който подпомага баланса на кръвната захар. Близо 80% от американците страдат от дефицит на този елемент. Какаото съдържа достатъчно хром за да попълни дефицита от този минерал.

Манган

Какаото е богат източник на манган, един незаменим микроелемент. Манганът подпомага желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина. Това, което е интересно, че манганът се концентрира в сълзите.

Цинк

Какаото е отличен източник на цинк — друг незаменим микроелемент. Цинкът играе критична роля за имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата. Освен това цинкът участва в хиляди ензимни реакции по човешкото тяло. Цинкът става по-биодостъпен след като се почистим и детоксикираме от тежки метали.

Мед

Медта е незаменим микроелемент. В естествена форма медта е открита като част от комплекса на витамин С в растенията, включително какаото. В човешкото тяло медта помага за изграждане на здрава кръв и силен имунитет.

Витамин C

Акорбиновата киселина е открита през 1928 г. от унгарския учен Алберт Сент-Дьорди (Albert Szent-Gyorgyi). През 1937 г. той става носител на Нобелова награда за Физиология и медицина като признание за неговите открития, отнасящи до биологичните окислителни процеси, със специален акцент на витамин C.
Трябва да благодарим на Лайнъс Полинг (Linus Pauling) за неговия принос за познанията ни за важнaта роля и стойността на витамин C както като супер-лекарство, така и като потенциращ фактор за други съединения. Лайнъс Полинг е спечелил две нобелови награди (Химия през 1954 г. и Мир през 1962 г.).
28 грама счукани какаови зърна доставят 21% от U.S. RDA от витамин C. Това е около 44 мг на 100 грама какао. Това е изключително висока стойност за суха ядка или семе. За да съдържа витамин C, какаото трябва да бъде сурово. Всеки приготвен на огън или обработен шоколад губи целия си ценен витамин C.

Омега-6 мастни киселини

Какаото съдържа незаменими омега-6 мастни киселини. Всеки сготвен или обработен шоколад съдържа гранясали омега-6 мастни киселини (транс мастни), които могат да предизвикат възпалителна реакция, когато се яде сготвен шоколад. Това е крайният арбитър по въпроса суров срещу преминал топлинна обработка шоколад. Производителите и търговците на шоколад не могат да избягат от факта, че веднъж щом какаовото зърно премине топлинна обработка, техният продукт автоматично се замърсява с гранясали незаменими мастни киселини.

P.S. И говоря за какао на зърна ей – да не се юрнете само на сладките напитки сега 🙂

 

 

Вижте още: