д-р Георги Гайдурков за осъзнатото хранене

Filed Under: Здраве, Храни и хранене on February 19, 2013

осъзнато хранене георги гайдурков

Системата за осъзнато хранене

като хранене на човека от XXI век. Тя обединява в себе си най-добрите постижения от науката за хра­ненето, заедно с наблюдението на традиционното хранене на народите и насочва към осъзнаване от страна на човека на неговата връзка с околния свят и необходимостта от изпълнението на неговата мисия на планетата.

Ето основните принципи на това хранене:

1. Започвайте деня с прясно изцедени сокове, как­то и с цялостни сурови плодове и зеленчуци.

2. Задължително включвайте в ежедневното си меню сурови храни: плодове, зеленчуци, ядки, къл­нове. Поне 50% от общото количество храна за деня следва да е в суров вид.

3. Дайте превес на растителните храни: плодове, зеленчуци, ядки; зърнени и бобови варива. Поне 90% от менюто за деня е необходимо да се формира от растителни храни.

4. Осигурете на организма си гарантирано коли­чество растителни белтъчини в лицето на суровите ядки, бобовите варива. За да получите пълноценен белтък, комбинирайте на едни прием сурови ядки + зърнени варива + бобови варива.

5. Ползвайте животинските продукти: млечни, яйца, меса умерено. Най-полезният и пълноценен животински продукт, който в минимум количество ви осигурява всичко необходимо, е суровият яйчен жъл­тък. В дневното меню животинските продукти не бива да надхвърлят 15%, като задължително провеждайте в годината периоди, в които те са изключени напълно (пости).

6. Никога не приемайте храна при наличие на симптоми: болка, умствено и физическо неразполо­жение, умора, треска, температура, дискомфорт.

7. Не пийте течности по време на хранене и из­бягвайте твърде течните храни (супи). Те разреждат стомашните сокове и нарушават сложната хидроли­за на храносмилането. Пийте между храненията 2-3 литра вода.

8. Махнете всички рафинирани продукти: бяло брашно, ориз, рафинирана захар и техните произ­водни. Ползвайте пълнозърнести зърнени и бобови варива.

9. Ограничете до минимум екстрахираните мазни­ни: зехтин, слънчогледово олио и др. Омазнявайте с цялостно съдържащи продукта пасти и сосове от смляни ядки, песто от безсолни маслини, авокадо и др. От животинските мазнини особено полезно е прясното млечно масло – средно до 30 гр дневно.

10. Ограничете до минимум технологично обра­ботените продукти: колбаси, консерви, готови храни, хляб. Никога не ползвайте какъвто и да е маргарин!

11. Никога не обработвайте мазнините термично! Не ги варете, не ги печете, не ги задушавайте и не ги пържете! Те образуват най-силните отрови в храната ви и са основен болестотворен фактор.

12. Ограничете до минимум добавката на сол (NaCI). Ние се нуждаем само от 2 г. дневно, които приемаме пълноценно със суровата храна. Солта е вторият по вредност фактор след термично обрабо­тените мазнини.

13. Яжте сладките храни, включително плодовете, само на гладно и никога не за десерт, в противен слу­чай те ферментират!

14. Дъвчете добре и обработвайте със слюнката.

15. Не поемайте излишно количество храна. Сто­махът е колкото двете ви шепи!

16. Дейността на вашия организъм изисква “сани­тарен полуден”. Дайте му го с 24 часа интервал сед­мично само на вода.

Използван източник:

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО с нова глава “НИЕ ГОТВИМ”
Георги Гайдурков

Вижте още: