Диета със сокове

Filed Under: Храни и хранене on February 1, 2014

сокове

Провеждането на диетата може да се оприличи с почистване и ремонт на къщата. Подлагането на диета със сокове дава възможност на храносмилателната система да почине и да насочи вниманието си върху всички участници, нуждаещи се от лечение. Към края на процеса всичко работи по-добре и кожата придобива здрав вид.

Диетата, изглежда, е най-добрата идея за американците. Ние обикновено приемаме с 10-20% повече калории, отколкото се нуждае организмът ни. Факт е, че за повечето хора е полезно да се подложат един или два дни на диета с прясно изцедени сокове, протеинови напитки, чиста вода и билков чай. Първоначално е препоръчително да се уточни процедурата с лекар, който разбира ползата от гладуването. Ако приемате някакви лекарства, не бива да ги спирате, преди лекарят да е преценил, че това няма да ви навреди.

Предлагам ви някои основни точки:

Когато приготвяте соковете, използвайте винаги, когато е възможно, продукти без химическо съдържание, тъй като химикалите, съдържащи се в обработените плодове и зеленчуци, се концентрират в сока. Това естествено противоречи на процедурата на пречистване, която провеждате. Пийте осем чаши дневно сок и ще въздействате на пялото си тяло до максимално полезното снабдяване на организма с фитохимикали, антиоксиданти – витамини и минерали, хлорофил и ензими.
За да се осигури доброто приемане от организма, трябва да разберете, че соковете от тъмнозелени зеленчуци, като спанак, магданоз и пореч, са силно концентрирани и свободно могат да се разреждат с по-воднистите сокове от зеле, целина, тиква, алое или с минерална вода. Бързото им изпиване лишава мозъка от удоволствието от вкуса им и подлага на нежелан стрес бъбреците и пикочния мехур. И накрая, помнете, че връщането към нормално хранене трябва да е постепенен процес. Прехранването не е добро по принцип, но след гладуване то е изключително вредно за организма.
След като тези прости правила бъдат спазвани, започва удоволствието от диетата със сокове. Изборът между моркови/ябълки, ананас/кълнове, домати/лимон с малко червен пипер може да се задоволи вкусовите потребности за целя ден. Освен това организмът приема жизнено необходимите за доброто му функциониране хранителни вещества. Ето някои от полезните плодове и зеленчуци, които може да изберете:

ЯБЪЛКИ

Ябълките помагат за преодоляването на кожни и чернодробни неразположения. Имат разслабителен ефект и са ефикасно средство за храносмилане и отслабване.

ЦВЕКЛО

Пийте сок от цвекло, за да подхраните черния дроб, един от най-важните органи на тялото поради стотиците му различни функции. Ако вашият черен дроб функционира добре, ней-вероятно и всичко останало в тялото ви ще е работи добре.

ЗЕЛЕ

Зелето има високо съдържание на витамин К, то притежава и раковозащитни свойства. Идеално е за лечение на стомашни неразположения, особено когато се комбинира с черен оман.

МОРКОВ

Морковеният сок притежава висока концентрация на антиоксиданти, включително на бетакаротин и витамините А, С и Е. Освен това съдържа здравословни минерали и витамини, забавящи стареенето. Едно предупреждение, отнасящо се до морковения сок: тъй като е богат на естествени захари, този сок трябва да се разрежда с вода, особено когато има дисбаланс на кръвната захар.

ЦЕЛИНА

Съдържа умерено количество натрий, не във вредната му форма, а в полезния, естествен вид, подпомагащ клетъчната химия.

ПЪПЕШ

Сокът от пъпеш е прекрасен за пречистване на бъбреците. А знаете ли, че доставя и широк спектър от ензими, минерали и хлорофил? Пийте пъпешовия сок чист, без да го комбинирате с други плодове и зеленчуци.

АНАНАС

Сокът от този плод съдържа бромни съединения с противовъзпалително действие. Това е полезно особено при облекчаването на артритните симптоми.
Сюзън Ломбарди, основателката на здравен център в Палм Спрингс, Калифорния, и автор на „Десет лесни стъпки за пълно здраве”, препоръчва сокова комбинация от моркови, целина, зеле и цвекло, смесени в равни количества, и добавка от малко червен пипер за вкус и подобряване на кръвообращението. Този коктейл се приема през деня по време на гладуването, за да подейства лечебно на всяка част от организма.
Понякога човек временно не се чувства добре в периода на гладуване. Това се нарича оздравителна криза и обикновено настъпва на третия ден. Това не е задължително лош симптом, а често пъти знак, че тялото се освобождава от токсини, най-вероятно от пристрастия, ако например имате навик да употребявате кофеин, захар и млечни храни. Най-добрият съвет в такъв случай е да си почивате и да пиете много вода. След кратко време дискомфортът ще изчезне и организмът ще се зареди с нова енергия. Вашият личен лекар може да ви даде повече напътствия по време на диетата със сокове.

Наръчник по алтернативна медицина

Д-р Гари Нъл

Вижте още: