Райска ябълка

Filed Under: Растения и билки, Храни и хранене on March 16, 2011

ВИД И ОСОБЕНОСТИ.

РАЙСКА ЯБЪЛКА (DIOSPYROS)

Тя е от род Ебенови, към който се числят както дървета, така и храсти. Те наброяват около 500 вида. Растат в тропическите и субтртопическите страни. Райската ябълка, за която ще се говори в тази книжка, произлиза от Япония (където е пренесена от Китай) с латинско име Diospyros kaki.
Европейците се запознават с това растение за пръв път в Америка и поради незнанието, че просто трябва да се изчака пълното узряване на плода са го игнорирали до съвсем скоро.В Русия през 1896 г. са пренесени 12 фиданки. Сериозно на тази култура се гледа едва от последните десетилетия.

В Китай наричали райската ябълка “храна на Боговете”, смятайки, че древните божества са опитали първо нея. В Япония я наричали “плод на Слънцето”. Китайците смятали райската ябълка за символ на радостта, а в Япония е означавал победа. Такова уважително отношение към райската ябълка е неслучайно – нали освен забележителния вкус, райската ябълка съдържа още и забележителен набор от витамини, които са така необходими на организма през зимния период.

Устойчивите на студ листопадни субтропически дървета на райската ябълка достигат на височина 5-8 м., но понякога надхвърлят и 20 метра. Тя е условно двудомно растение – цветовете са обикновено еднополови: женските са по-едри, единични, появяват се в основата на листата на пролетните поници от настоящата година. Рядко, но се срещат двуполови цветове. Мъжките са по-дребни от женските.
Райската ябълка се характеризира с устойчива реколта (от 10 до 50 т. на хектар), като първите плодове се появяват още на 3-4-та година, а способността за плодоносене се запазва 50-60 г. Най-древните (до 500 години) дървета се срещат в околностите на Пекин.

ВИДОВЕ:

Както бе споменато има над 500 вида райска ябълка и над 1500 сорта. Ето някои от тях:
Японска райска ябълка – каки (Diospyros kaki) е най-разпространена. Истинска родина – Китай, оттам – разпространение по други части на източна Азия, оттам – Япония. От Япония – САЩ и Европа.
Североамерикански вид – persimmon. Дивата американска райска ябълка силно се отличава от тази, която познаваме днес – нейните плодове по-скоро приличат на гроздето. От изсушените плодове индианците приготвяли хляб, който наричали prunes.
Вид черна райска ябълка – наричан черен сапот (Black sapot). Нейна родина е Мексико. Специфичното е зелена кожа и практически черна сърцевина при пълното си узряване, която при незрелия плод има бял цвят.
Маболо (Mabolo) – вид филипинска райска ябълка, Зрелия плод има ярко червен цвят.

СОРТОВЕТЕ днес, както се спомена, наброяват над 1500. Ето някои от тях, отглеждани на територията на бившия СССР. Гошо-гаки, Джиро, Зенджи-мару, Сидлес, Голям Тампоан, Хачиа, Хиакуме.

СПОРЕД ВКУСА биват два вида райска ябълка:

ПЪРВИ – плодове със стипчав вкус (той изчезва при пълното узряване на плодовете) и ВТОРИ – плодове с нормален вкус
СПОРЕД ФОРМА: кръгли, жълъдообразни, ъгловати плодове.
ЦВЕТЪТ може да бъде от светло жълт до тъмнооранжев.
ПО ТЕГЛО и размер плодовете от различните сортове се отличават силно от под 100гр. до половин килограм.

РАЙСКА ЯБЪЛКА – СЪСТАВ И ДЕЙСТВИЕ.

Като цяло плодовете на райската ябълка съдържат: вода 78-82%, захари – 13-20% (до 25% според други източници) – предимно фруктоза и глюкоза, органични киселини – 0,05-0,20%, витамин С – 10-44 мг/100г., витамин Р, каротин, съединения на фосфора и желязото, микроелементи, а също така и протеин, танин, йод. Дъбилните вещества (главно танинът) придават стипчавия, не особено приятен вкус, който с времето, според степента на узряване, може да изчезне. А благодарение на изобилието от глюкоза и фруктоза с 2-3 плода може да се утоли глада изцяло. Още, когато плодовете се сушат (което е и най-сигурния способ за съхранение), повърхността на плода се покрива със захарен налеп. И така, по своята хранителна стойност, райската ябълка може да съперничи със смокинята и гроздето.

Изучаването на свойствата на този плод показват, че по някои показатели превъзхожда отдавна признатите от медицината ябълки.

Райската ябълка цъфти, когато другите плодни дървета вече са прецъфтели. Според сроковете на зреене има три вида : ранни – първата половина на октомври; средни – края на октомври-начало на ноември и късни – втора половина на ноември – начало на декември.

ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ на стипчавостта – държат се в топла вода около половин денонощие.

Листата на райската ябълка съдържат голямо количество микроелементи и витамини, може да се каже – почти всички. Затова чаят от тях служи като профилактично и лечебно средство при анемия.

ПРИ ДИАБЕТИЦИТЕ СЛЕДВА ДА СЕ ИЗБЯГВА приема на райска ябълка, защото тя е с високо съдържание на захари.

ПРИЛОЖЕНИЕ НА РАЙСКАТА ЯБЪЛКА:

По долу ще бъдат приведени някои рецепти за приложението на райската ябълка при различни заболявания и състояния.

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА препоръчва райската ябълка при различни стомашни заболявания. Това е диетичен продукт, който се препоръчва при разстройство на храносмилането. Препоръчва се още и при разстройство на кръвотворните органи и проблеми с жлъчоводящите пътища. Сладките и стипчави плодове се ядат свежи.
Те притежават още и отлично бактерицидно и затягащо действие, затова зрелите плодове могат да се налагат върху изгаряния или рани за по-бързото им зарастване.

ЗА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ е добре да знаят, че райската ябълка съдържа много калий. Тези, които използват пикочогонни средства, способстващи и извеждането на калия, често се налага да пият препарати, съдържащи калиеви соли. Така, приемайки райска ябълка, може да се избегне приема на излишни лекарства, включвайки в диетата и нея, наред с ябълките и кайсиите.
Освен това, сама по себе си и райската ябълка обладава пикочогонен ефект. Това като нейно най-важно свойство позволява тя да се използва буквално като лекарствено средство в кардиологията. На някои курорти в Кавказ, в частност Цхалтубо, лекарите отдавна са препоръчвали на болните с патология на сърцето да изяждат по 2-3 плода японска райска ябълка дневно. Ефектът надхвърлял всякакви очаквания.
Може да се случи при сърдечноболните временно привикване към пикочогонните лекарства, като тяхното действие да намалее драстично. Тогава на помощ може да дойде райската ябълка. Трябва да се ядат 3-4 плода на ден, редувайки ги с 3 100-грамови порции горещо мляко. Това лечение носи ефект още от втория ден, стига да се сведе до минимум употребата на всички останали продукти. И още, за лечение е добра както свежата, така и сушената райска ябълка, ефектът ще бъде един и същ. За 4-5 дни организмът ще може да си отдъхне от големите дози пикочогонни средства и те отново ще започнат да оказват своето действие.

ПРИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ също си струва да се обърнем към спасителния плод. Установено е, че той е с богато съдържание на магнезий. А магнезият понижава значително вероятността от образуването на камъни. Освен това, плодовете на райската ябълка способстват извеждането на солите на натрия от организма. А това по косвен път разтоварва бъбреците.

ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ РАК. Райската ябълка наистина е съкровищница на всичко нужно и полезно: тя съдържа и много бета-каротин (провитамин А). Той способства предпазването от рак. Вече е доказано: при хората, които ядат много плодове, съдържащи бета-каротин, значително се намалява рискът от възникването на рак на белите дробове. Това е особено важно за закоравелите пушачи. По богатство на бета-каротин, райската ябълка съперничи с такива всепризнати източници на това извънредно ценно вещество, каквито са доматите, салатата, тиквата и сладкия пипер. Само червеният морков е с по-високо съдържание на бета-каротин.

ПРОДУКТИ

Сушена райска ябълка: По вкус напомня на смокинята. За сушене са пригодни всички сортове райска ябълка, но най-добри сушени плодове се получават от плодове, без семена. Избират се твърдите, обелва се кожицата, след което плода се нарязва на парченца. Те се сушат при температура не повече от 45 градуса, тъй като при по-високи температури плодовете потъмняват.

РЕЦЕПТИ

Чай от листа
4-7 листа се запарват на 30-500 мл. вода. Може да се приема подсладено с мед, 3 пъти дневно.

Директен прием
3 пъти дневно по 1 райска ябълка (с размер на юмрука), 20 мин. след ядене.

КУЛИНАРИЯ:

Райска ябълка с плодове:
Продукти: 3 средно големи райски ябълки, един розов грейпфрут, 2 портокала, 4 с.л. захар.
Приготвяне: Фурната се затопля до 180 градуса. 4 квадрата от фолио се намазват с масло. Райската ябълка се нарязва на парченца; грейпфрута се очиства от обвивката и кожиците, портокалите се разрязват на части. Плодовете се разпределят по четирите квадрата фолио. Посипват се със захар. Краищата на фолиото се прегъват до образуването на подобие на големи пликове.Слагат се във фурната в подходяща тава и се запичат около 20 мин.

Райска ябълка с ориз:
Продукти: 1 водна чаша ориз, 2 райски ябълки среден размер, 2 чашизеленчуков бульон, по 1 брой червен и зелен сладък пипер, смес подправки: 1 индийски орехче, 3 шушулки кардамон, малко канела.
Приготвяне: подправките се запържват във краве масло, добавя се ориза и се пържи до прозрачност. Залива се с бульона и се вари до размекване на ориза под капак. Отделно се запържва сладкия червен и зелен пипер, нарязан на дребно. Добавя се към ориза. Райската ябълка се нарязва на кубченца и се смесва с вече приготвения топъл ориз. Престоява известно време и е готова за консумация/

КАК ДА ИЗБИРАМЕ?

Счита се, че райската ябълка обезателно трябва да бъде стипчава, но това не е съвсем така. У някои сортове тя липсва. Впрочем, дори при известния сорт “корольок” (рус.) може да има различен вкус. Ако е станало опрашване и са се образували семена, то узрява кафяв плод – здрав, сладък и вкусен. Ако не е станало опрашване, на света се появява яркооранжев плод със стипчава месеста част.
А за да се купи със сигурност узряла райска ябълка, то трябва да се изберат плодове, които имат по-голямо количество характерни кафяви ивички по кожицата си. Колкото повече са те, толкова по сладък е плода.

КУЛТИВИРАНЕ

Райската ябълка е сравнително непретенциозна: грижите за нея са по-малко, отколкото за семковите култури, не се нуждае от голямо количество валежи и е най-студоустойчива от всички топлолюбиви. Но видът е взискателен към почвен дренаж и други почвени условия.
За да се пригоди плодообилната японска райска ябълка за по-тежки глинести почви, то тя се присажда върху подложка от по-непретенциозната кавказка посестрима.
Японската райска ябълка запазва признаците на майчиното растение добре и поради това може да се размножава и от семка, но при това дърветата плододават няколко години по-късно.

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.