Учителя Петър Дънов за живота според законите на природата

Filed Under: Езотерика, Екология on April 11, 2013

закони на природата

Човек трябва да живее според законите на природата. Не спазва ли тия закони доброволно, природата ще го застави насила да ги прилага. Три източника има, чрез които Божественият свят ни влияе: чрез храната, която иде от растителното царство, чрез въздуха, в който влизат светлината, топлината, магнетизмът и електричеството, и чрез мисълта и чувствата. Следователно тези са трите най-важни притоци, които постоянно идат от Божествения свят. Ако затворите кой и да е от тези притоци, вие ще се намерите в голямо противоречие. Значи, човек може да възприема Божественото чрез храната, чрез светлината, топлината, електричеството и магнетизма и най-после и чрез всички останали сили, които действат в природата. Човек може да възприема Божественото и чрез най-възвишената и чиста мисъл.

Грамадна енергия е заключена в камъните, моретата, Космоса, а човекът още не е използвал докрай възможностите на своя мозък, нито се ползва от тези необикновени източници на енергия.

Когато се говори за здравословен, за нормален живот, това подразбира правилно изразходване на енергиите от външния свят, от разумната природа.

Всички, които се занимават умствено, имат излишна енергия, която ако не трансформират чрез физически труд, ще си създадат големи злини. Онези пък, които се занимават с физически труд, често страдат от преумора, която създава други злини. Ние не сме за преумората, не сме и за безделието.

Високите върхове са динамични центрове. Те представляват резервоар на сили, които ще се използват в бъдеще. Планинските върхове са свързани с центъра на Слънцето. Същевременно те са помпи, които изтеглят нечистотиите. Например, ако сте неразположени и се изкачвате на някой планински връх, неразположението ви ще изчезне и вие ще се върнете освежен, обновен. В долината човек се чувства неразположен, угнетен, напрегнат. Щом се качи на планината, неразположението изчезва.

Добре е да правите екскурзии всеки път, когато ви се отдаде случай, от 14 януари до 14 юни, защото през това време природата е наситена най-много с жизнена прана.

Природата никога не позволява да се обсеби това, което ти е дала. Тя дава нещо, за да го употребиш, но не и да го обсебиш – тя всякога в случая противодейства. Ако ти искаш да завладееш това, което тя е създала, ще си създадеш болезнено състояние.

Имаш право да обичаш, но нямаш право да обсебиш. Имаш право да ядеш, но нямаш право да преяждаш. Имаш право да плачеш, но не и да ревеш с глас, да се тръшкаш, да пищиш.

Нормален и здравословен живот имаме тогава, когато правилно се изразходват енергиите на даден организъм и правилно се възприемат енергиите от външния свят, от разумната природа. У човека има нещо, което е склонно да греши, вследствие на което природата е вложила в материята качеството да се видоизменя. Учените казват, че човешкото тяло се преустройва през седем години, на всеки седем години костната, мускулната, нервната и мозъчната тъкан се обновяват. Други пък казват, че в три месеца човек може да се обнови – това зависи от неговите мисли и чувства. Достатъчно е човек да извърши едно престъпление, за да се опетни материята на тялото. За да преустрои тялото си, от човека с иска живот чист като извор, който постоянно да блика и да чисти.

От половината на май, юни, половината на юли, ако всяка сутрин, преди изгряване на слънцето, работите само по половин час в градината си, щяхте да бъдете здрави. Тогава има една земна енергия, която идва от южното полушарие и отива към северното, прави цял кръг, после се връща пак към южното полушарие. Растежът, разцъфтяването, създаването на формите, плодовете зависят от тази енергия. Всички хора страдат от недоимък на тази енергия, защото не искат да имат общение със земята, а една обмяна между човека и земята е нужна. Нечистотиите, калта, бурените от вашия организъм трябва да слязат долу в земята, за да се покачат пресни сили у вас.

Колкото повече слънчева енергия приемате в себе си, толкова по-голяма мекота и магнетичност ще се развие у вас, и тогава, в който дом влезете, всички ще ви обичат.
Излагайте се на слънчевите лъчи, за да се свържете с Бога.

В програмата на всички религиозни системи като метод на работа се препоръчва отглеждането на растения. Чрез тях човек се лекува. Като ги обработва, човек познава тяхната магическа сила. Всеки човек трябва да има в градината си по няколко лехи с чесън, лук, магданоз, които да отглежда грижливо и с любов.

Сутрин слънчевата енергия представлява майчината любов, а след обяд, когато мине меридиана, енергията се изражда, става лоша, а привечер и вечер – още по-зле.

Боси трябва да ходите лятно време, особено в началото на месец май, за да може краката ви да са във връзка със земята, да може да премине у вас електричество и земен магнетизъм. Онези от вас, които не са свикнали да ходят боси, трябва да ходят боси само 1 -2 часа, след като изгрее Слънцето. Това е хубаво. Аз бих препоръчал и на мъже, и на жени да излизат боси при изгрев Слънце, но извън града, на някоя хубава местност.

Който иска да бъде здрав, да не страда, нека отглежда цветя. Те лекуват, съживяват и подмладяват човека.

Обичайте растенията и горите, за да се свързвате със силите, които действат в тях. Те са склад на сили, отдето човек може да черпи това, което е нужно за организма му.
За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му.

Не отивайте при своя приятел, когато сте болен, разгневен, озлобен. Идете в гората, викайте на дърветата, на камъните, оплаквайте се на тях. Когато умът ви е спокоен, сърцето свободно, тогава посетете приятеля си.

Всяка лоша дума или мисъл, отправена към вас, е една психическа бомба, която избухва у вас и предизвиква известно разрушаване. За да не стават физически или психически разрушавания, вие трябва да държите в ума и в сърцето си добри мисли и чувства както за себе си, така и за ближните си.

Съвременните хора почнаха да страдат от не-излизане на разходка сред природата. Ние живеем като затворници. Мислите ли, че едно здание от 4-5 или 10 етажа е здравословно?

Като ходите по планините вървете бавно, спокойно, без бързане. На всеки сто метра се спирайте на кратка почивка около 30 секунди на крак. Колкото по-високо се качвате, толкова по-бавно ще вървите. По този начин ще се приспособите към силите на природата и ще ги използвате разумно.

Здравето се обуславя от хигиената, която човек пази във физическия, в сърдечния и в умствения живот. Хигиената във физическия свят изисква от човека да знае как да яде, да пие вода и да диша, и най-после да знае как да спи.

За да спазите хигиената на физическия свят, обърнете внимание на трите елемента – жилище, храна и облекло; за да спазите хигиената на духовния свят, обърнете внимание на другите три елемента – мисли, чувства и постъпки.

Божественият живот не се заключава в пост, в измъчване на тялото, в изопачаване на ума и сърцето, но в абсолютната хармония. Ще ядеш, без да преяждаш, ще спиш, без да се успиваш; ще се обличаш без излишъци.

Най-здравословните жилища са ония, които са направени от дървета, след това направените от тухли и най-после каменните здания. Най-здравословни ще бъдат жилищата направени от стъкло.

Казвам на българите да не се страхуват, защото те представляват черния дроб на човечеството. Изчезнат ли българите, с тях ще изчезне и черният дроб. Изчезне ли черният дроб и жлъчката, и храносмилането не може да се извършва. Всеки народ изпълнява специална работа в общия Божествен организъм.

На Небето болни хора не приемат. Там ще ви запитат: „Защо сте болни? Пари ли нямахте, храна ли нямахте, въздух ли нямахте, вода ли нямахте? Всичко това ви е дадено в изобилие, но вие не сте го използвали, както трябва. Хайде сега, идете отново на земята, да се научите правилно да ползвате благата.” Духовните хора трябва да бъдат абсолютно здрави по тяло, по сърце и по ум.

Вижте още: