10 правила за залесяване на фиданки

Filed Under: Екология, Растения и билки on November 23, 2012

засаждане на фиданки

Калин от Зеленият Отбор е дал изключително ценни правила за залесяване на фиданки във връзка с утрешното залесяване край София. Те, разбира се, не важат само за утре – използвайте ги при всяко засаждане.

  1. Трябва да се изкопае дупка по-голяма от кореновата система

  2. Корените на поставената в дупката фиданка, не трябва да се подгъват НИКОГА!

  3. Веднага след поставянето на фиданката, се започва стъпаловидно утъпкване около най-долната част на корена. Не трябва да има никакви вздушни ями.

  4. Старателно се трамбова на всеки 5-10см дълбочина от основата на корена(фиданката трябва да не може да излиза при придърпване).

  5. Желателно е използване на влагозадържащ агент, който да запази влагата на корениете. За всички залесявания на Зеления отбор ще има такъв. Задължително го използвайте!

  6. Попитайте какво е Коренова шийка! Растението трябва да е заровено до нея! Нито по-горе, нито по-долу!

  7. Независимо дали почвата е морка или суха, новозасаденото растение задължително се полива, за да се изгони останалият в земята въздух и се създаде необходимият контакт между корените и субстрата.

  8. Корените не трябва да стоят на сухо и слънчево място. Липсата на влага ги убива веднага!

  9. Всички засадени фиданки трябва да гледат право на горе. Не трябва да има наклонени фиданки! Това се следи още при поставянето на фиданката!

  10. Прави всичко с любов и желание. Помисли, че това, което посяваш днес, може да радва хората след 50-100-200 или повече години!

Вижте още: