Готвят сеч и бетон за Борисовата градина в София

Filed Under: Екология on September 9, 2016

Борисова градина

След инфарктни два часа в община Изгрев на среща с общинари, които трябваше да ни уведомят какво ще правят в Борисова градина, стана ясно следното:

– 30 % от дърветата трябвало да се изрежат по санитарни причини
– лесо-парковата част не можело да се поддържа, т.е. горната част на парка, както и тази срещу бившата Република, затова щяло да се разреди и да се превърне в парк с площадки, полянки, асфалтови алеи и прочие
– не се обелва и дума за животинските видове
– никой не даде никакво обяснение защо от три години се сече гората безпросветно
– всъщност на въпроса кой го прави, се каза, че вероятно е криминално действието, щото поисках документ, с който да легитимират действията си, такъв няма
– щото съм неприятна, поисках и настоящия договор с възложителя Голяма Община, но се оказа, че бил конфиденциален.
– представители на Лесотехническия и община Изгрев в началото се опитаха да са иронични, имаха поставени клакьори в публиката, но след час всичко си дойде на мястото
– възложителят Голяма Община беше пуснала свой представител с кокетното име Корнелия Нинова ( съвпадението не е нарочно), която дълго време се кри в публиката. Отказа да даде даже датата на подписания договор, за да можем да го проверим в регистъра.
– мръсната сеч на вековни дървета в Изгрев беше определена като неизвестна криминална дейност.

Та, драги софиянци, след два часа, в които цяла зала с хора от квартала се боричкахме за Борисова градина, стана ясно, че ще има зверска сеч – 30 % от дърветата ще бъдат изсечени, което е маскирана под предлога “санитарна сеч”. Според думите на доцент от Лесотехническия, който е изпълнител на договора с Голяма Община, в София не можело да има лесопаркови гори, а само паркове с градини – т.е. гората да се изсече, за да се разреди до парк, който пък да бил направен на детски площадки и други съоръжения…. За съжаление имаше подготвени хора, които извадиха разпечатки с паркинЗите, които ще се строят из целия парк. това е началото по усвояването на “белите дробове” на София.

Битката за Борисова градина е от много години. Гордея се, че квараталът беше така активен и яростен по опозването на парка. Тепърва предстои резултатът от “инвентаризацията”, от решенията на възложители и изпълнители, които ни обясниха, че само ни уведомяват, но от нас нищо не зависело.
Ще ви държа в течение.

И ви моля за подкрепа!

А вчера преди срещата си мислих, че става дума само за един паркинг зад кортовете, а тя излезе дебела работата…

На снимката:

Чертеж, уж който трябваше да “разшифрова” свършената от тях работа. Без легенда, без обозначения. Вижте го – шедьовър! Били парцелирали по зони парка, където вече имала инвентаризация, но така и не е публикавана, което също отказват да направят. Нямаше отговор на въпроса какво трябва да ни разказва този чертеж. Общо взето отбиване на номера, ама не сполучиха на хора.

Паркинги:

1.Инфоцентър на мястото на “Капитолия” срещу Биoлогическия факултет на СУ – 400 паркоместа, това е единственият предвиден като подземен паркинг;
2.къпалня М. Луиза – 150 места;
3.гара Пионер – 200 места;
4.Летен театър (ул. Митрополит Видински в близост до Семинарията) – 200 места;
5.Дендрариум над алея Яворов (тенис кортове „Академик“ и спортна зала за бадминтон) – 40 места

 

Освен паркинЗите, които съм изредила в предходния статус, е предвидено ПРЕМЕСТВАНЕ на съществущи обекти: Обърнете внимание, че къпалнята Мария-Луиза, някога обществена, а вече частна – на Вълка също е в списъка. Т.е. веднъж ги откраднаха от държавата, а сега държавата ще ги обезщетява някъде из София. Парцелът е огромен, знаете.

Ето и списъкът:

-заведения за хранене около езеро “Ариана”

· Маймунарника

· Весело село

· Конна база

· автокъща “Капитолия”

· стадион “Юнак”

· къпалня “Мария Луиза”

От личната страница на авторката във Фейсбук

Вижте още: