10 “ЗА” дърветата

Filed Under: Екология on March 16, 2008

1. Кислородът

Факт е че не можем да съществуваме ако ги няма дърветата. Едно възрастно дърво преработва CO2 като разделя въглерода от кислорода в процеса на фотосинтеза. Така за един сезон това дърво доставя толкова кислород колкото 10 човека издишват за година. Много хора не разбират, че именно дърветата действат като гигантски филтър пречистващ въздуха, който дишаме.

2. Прочистват почвата

Термина фиторемедиация е сложна дума, която означава: поглъщане на опасни химикали и други замърсители проникнали в почвата. Дърветата от своя страна съхраняват вредните замърсители или променят самият замърсит в по-лека форма. Те филтрират канализацията и химикалите от фермите, намаляват ефекта от отпадъците на животните, изчистват разливанията покрай пътищата и пречистват водата вливаща се в потоците.

3. Контролират шума

Дърветата приглушават градския шум толкова ефектно както едни циментови стени. Дървета, засадени в стратегически точки в квартала, могат да понижат шумовете на магистралите и летищата.

4. Намаляват оттичането на вода при порои

С помоща на една гора или като се засадят дървета могат драстично на се намалят наводненията. Един смърч – див или засаден може да поеме повече от 3700 литра вода годишно. От полученото намалено падане на вода дори подпочвените водни резервоари ще имат възможност да се заредят.

5. Задържат въглерода

За да се храни, дървото поглъща и заключва въглеродния диоксид в дървесината, корените и листата си. Въглеродния диоксид е главен причинител на глобалното затопляне. Една гора се явява склад за въглерод. Именно в този заключващ процес въглерода се “съхранява” като дървесина, а не като “парников” газ.

6. Прочистват въздуха

Дърветата помагат при прочистването на въздуха като поглъщат преносимите по въздуха частици, намаляват топлината и абсорбират замърсители като карбоновия монооксид, серния диоксид и азотния диоксид. Те премахват това замърсяване на въздуха като понижават температурата на въздуха чрез респирация и като задържат частиците.

7. Дават сянка и прохлада

Дърветата се славят със своята сянка и прохлада. Сянката им намалява нуждата от климатик през лятото. През зимата пречупват силата на зимните ветрове и така намаляват сметките за отопление. Изследвания показват че градска област без охлаждаща сянка от дървета се превръща в “остров на топлината” с температура над 10 градуса по-висока от друга област на града.

8. Спират вятъра

По време на ветровити и студени сезони, дървета разположени на страната на вятъра действат като прегради. Такава преграда може да намали сметката ви за отопление до 30% и значително намалява неприятното отнасяне на снега. По-малкото вятър също намалява изсушаващия ефект върху почвата и вегетацията и запазва ценната горна част от почвата на мястото и.

9. Борят се с ерозията на почвата

Контрола на ерозията винаги започва с проекти за засаждане на дървета и треви. Корените на заклещват почвата, а техните листа спират силата на вятъра и дъжда върху почвата. Те се борят с ерозията на почвата, съхраняват дъждовната вода и намаляват отичането на вода и утаечни наноси след бури.

10. Повишават цената на имотите

Стойността на недвижимите имоти се покачва, когато дърветата разкрасяват имота или квартала. Така имота ви може да си увеличи стойността си с 15% или повече.

Източник: http://newiaqua.royalsbg.com/article-552.html

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.