Биогорива

Filed Under: Екология on November 18, 2007

Биогориво (Биологично гориво, още Екологично гориво или екогориво)се наричат всички видове течни, твърди и газообразни горива, които се произвеждат от биологични суровини.

За суровина се използват слънчогледови култури, рапица, захарна тръстика , палмово олио и други. На практика всеки тип органична суровина, богата на въглеводороди и достъпна в големи количества, е пригодна за производството на биогорива – например в Испания се развива проект за използването на портокалови кори за производство. Най-големи добиви (от 7 до 13 пъти по големи от тези на захарна тръстика) се получават от използването на водорасли.

Видове биогорива са биобутанол, биодизел, биоетанол, палмово масло.

Производството на биогорива се намира във начален стадий – формират се демонстративни проекти, несависими предприемачи се обединяват с правителствени организации за стартиране. Бизнесът със биогорива има гарантирани пазари занапред тъй като ЕС има за цел достигането упортребата на 10% горивата за транспорт до 2020 година. Постановление на правителството на САЩ за Енергийната политика изисква достигане на ниво на упортребление на биогоривата от 4 милиарда галона през 2006 и 7,5 милиарда от 2012.

Големите нефтови компании като Shell , BP и химически гиганти като DuPont също имат своите демонстративни проекти и се очаква да бъдат много агресивни и бързи в действията си, когато големината на пазарите достигне критичната маса за бизнес от техният мащаб.

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.