Подготовка на семената за сеене

Filed Under: Биоземеделие on December 9, 2011

семена

Семената на всички градински растения, в това число и на сидератите е хубаво да се накисват пред посяването във воден извлек от сухи и пресни гъби. В тях се съдържа голямо количество микроелементи. Недостатъка даже на един от тях намалява реколтата.

Допълнително енергия за прорастване семената получават от накисване в вода от сняг, лед (даже от хладилник). Още по-добри са резултатите от „живата” вода, получена с помощта на електролизер. Прост уред за електролиза можете да си направите сами. За това ще са необходими: средномощен диод, две пластинки от неръждавейка, парче от плексиглас или текстолит с дебелина 5-7 мм, парче проводник с намотка и парче брезент (гледай рис. 4).

В половинлитров буркан слагаме ушитото брезентово чувалче, наливаме прясна (непреварявана) вода и поставяме електродите: единия в чувалчето, другия във водата в буркана. Когато се убедим в безопасността, включваме прибора в електрическата мрежа за 3-5 минути. Да не се чака водата да заври!. Изключваме уреда от мрежата. Изваждаме прибора. В буркана водата е една, в брезентовата чаша – друга. Водата с белезникаво-мътен оттенък, получена от миносовия електрод – „живата”. От плюсовия електрод – „мъртва”. Тя е много прозрачна, понякога с лек жълтеникав оттенък. Едната и другата вода имат необикновени свойства. „Мъртвата” вода действа дезинфектиращо. В нея се обеззаразяват семената, накисвайки ги за 5-10 минути. „Живата” вода стимулира семената към прорастване. В нея семената се накисват от няколко минути до няколко дни, в зависимост от културата.  Ефективно действа 2-3 часа. Ако се накисват по-дълго ( моркови, лук, магданоз), то водата следва да се сменя с новонаправена и изстудена до температура малко по-висока от стайната. Семената по-добре е да се накисват в парцалче, за да „дишат”.

Особено голямо увеличение на реколтата от накисването в „жива” вода дават морковите, лука, магданоза. Малко навлажнена ръж (за сидерат) в същия ден прокълва – бързо садете. Престоялия 10 минути в водата арпаджик бързо създава коренчета. Не допускайте да станат по-дълги от 10 мм. Садете лука в канавките, направени с плозкореза: лука бързо ще тръгне в ръст, ще получи повече живителна, стопена от снеговете пролетна влага.

Някои градинари обработват семената с магнитна вода и вода, постояла на слънчева светлина 3-4 дни.

Семената събирайте от най-добивните и здрави растения. Картофите събирайте узрели, но във възможно най-ранните срокове, когато те са по-малко поразени от заболявания. Ранното прибиране позволява на същото място да се отгледа до зимата повече зелена маса от сидератна култура за последваща храна на червеите.

За да съхраняват картофите гарантирано добре, необходимо да се пресипят с листа от офика. Нейните фитофонциди убиват болестотворните спори на фитофтората, което оздравява грудките на картофите. За същата цел, ако позволява площта, хубаво е да се посадят на участъка 3-4 офики.

След усвояване на нетрадиционната технология на градинарството не се препоръчва да се прекопава и изорава мястото, защото се нарушава вътрешния свят на почвата, снижава се нейната биологична активност и реколтата. Изключение правят силно зараслите с плевели лехи: (например: ягоди в последната година от използването им). Затвърдялата почва (недостиг на органични вещества!)  разрохкайте с вила с дълги шипове без да обръщате горния слой.

За подхранване, особено на краставиците и доматите, използвайте настройка от стъбла и треви в бъчва с вода. Хубаво е да добавите половин кофа кравешка урина. Когато настройката започне да мирише неприятно, използвайте подхранка (1л на кофа вода), внимавайки да не я поливате по листата.

Владимир Василевич Фокин

Към земята с наука

Вижте още: