Отглеждане на био праз

Filed Under: Биоземеделие, Растения и билки, Храни и хранене on December 1, 2012

Праз

Празът произхожда от Средиземноморските райони на Западна Азия. Той, също като лука и чесъна е ста ро зеленчуково растение. У нас се отглежда във всички райони. Консумацията му през най-бедния на прес ни зеленчуци сезон – зимата и ранна пролет, определя неговото голямо значение. Лъжливите стебла на празът са много богати на витамин С.

Празът е двугодишно растение. През първата година се образува лъжливото стебло, а през втората расте нието цъфти и се получават семената.

Кореновата система е подобна на тази на лука, но е по-плитко разположена. Корените са много устойчиви и не отмират до късна есен. Листата са подобни на чесъна но са много по-големи. А лъжливото стебло е по-дебело и високо. Празът има едри бели или светлолилави цветове, които се опрашват кръстосано от пчелите. Семената са черни, кълняемостта им се запазва 2 години. Празът е студеноустойчиво растение. Семената му започват да никнат при 2-5 “С. Празът е взискателен към интензивността на светлината. Отг лежданите на сенчести места растения остават по-дребни. През целия си вегетационен период празът е взискателен към водния режим, затова се полива редовно. Той нараства непрекъснато до прибирането. За разлика от лука и чесъна, празът понася торене с неугнил компост. Като предкултура на праза може да се отглежда маруля, грах, ранно зеле и ранни картофи.

Отглеждането на праза става само чрез разсад. Това дава възможност по пълно да се използва земята, тъй като той заема обработваемите площите от втората половина на юни до началото на ноември. За да се отгледа разсад за един декар, засяват се 250 грама се мена в средата на март на открито. Разсадът е готов за засаждане през юни. Използваме лехобраздова по върхност с ниска леха. Участъка се третира с препарат 500 непосредствено преди садене. Препоръчва се засаждането да става на ден ЛИСТ при десцедентна Луна. За разсада се подготвят дупки дълбоки 20см и на разстояние 20-25см една от друга. Запълва се дъното на всяка дупка с 5-6 см компост, след което се пресаждат младите растения. Полива се обилно с предварително събрана дъждовна вода и след няколко дни се третира с препарат 501. Празът се прекопава 2-3 пъти през вегетационния период. Полива се редов но чрез дъждуване на всеки 6-7 дни.

Някои градинари практикуват периодично почистване на външните листа на празия лук. По този начин те го предпазват от гъбични инфекции и стимулират израстването на млади листа. Десетина дена преди при биране участъкът се третира вечер с препарат 501. Празът се прибира на ден ЛИСТ, при асцедентна Луна, в началото на ноември по възможност при сухо време и умерено влажна почва. Растенията се подкопават с нож скоба. Почистват се от засъхнали и пожълтели листа. От декар се получават по 4-7 тона праз.

РОСИЦА АЛ. ДИМИТРОВА

БИОДИНАМИЧНИ З Е Л Е Н Ч У Ц И

Превод от английски език ВЕРА ГЮЛГЕЛИЕВА

Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ – препис от книга

Известно е, че празът е много полезен срещу грип и настинка.

Вижте и нашето специално предложение за друг имуностимулатор:

Ехинацея (Echinacea) 250 мг/60 к от Биовеа

Вижте още: