Отглеждане на био моркови

Filed Under: Биоземеделие, Растения и билки on December 9, 2012

отглеждане на моркови
Дълбоката есенна оран е абсолютно необходима, тя се извършва на дълбочина 30-35см. Ако се провежда рано, и ако времето е сухо, необходимо е да се правят провокационни поливки чрез дъждуване, за да пони кнат повече плевелни семена, и чрез съответна обработка да бъдат унищожени плевелите. Това мероприя тие е много важно, тъй като най-сериозния проблем при отглеждането на моркова, това е борбата с плеве лите.

При есенната дълбока оран се внасят 3-4 тона добре угнил компост на декар.
Рано на пролет, щом е възможно да се работи отвън, участъка предназначен за моркови се култивира и бранува.

Поради голямата взискателност на моркова към въздушно-газовия режим и проветривоста на почвата,из ползват се само високи лехи. Лехите трябва да бъдат много добре изравнени, за да може семената да се за сеят на еднаква дълбочина.

Морковите се сеят от началото на март до средата на юни на ден КОРЕН, десцедентна Луна. Реколтата от ранни моркови е по-сигурна.

Непосредствено преди посяване, се третира с препарат 500;

Един от важните моменти при сеитбата на моркови е сеитбената норма. Тя трябва да бъде такава, че да по никват нормален брой семена на единица площ и да се избегне пререждането, което е много трудоемко и практически не се прави. На тези условия отговаря сеитбена норма около 450 грама семена на декар. Поникването на семената е основна грижа при отглеждането на моркови. Ако почвената коричка е суха и твърда, необходимо е да се напоява внимателно, така че да се поддържа умерена влажност, за да могат младите растения да я пробият и израснат.

Щом поникнат морковите, участъка се пръска с препарат 501 рано сутрин. Третира се още два пъти, кога то започнат да се оформят кореноплодите и 2-3 седмици преди прибиране на реколтата, но в тези случаи пръскането се прави вечер.

Ранните моркови са готови през първата половина на юни, когато кореноплодите достигнат дебелина 1,5-2см и дължина 10-15см. Основното количество моркови се прибира в края на октомври – началото на ное мври.
Препоръчително е прибирането да става на ден КОРЕН, десцедентна Луна.

Средно от декар се получават около 2 тона моркови.

РОСИЦА АЛ. ДИМИТРОВА

БИОДИНАМИЧНИ З Е Л Е Н Ч У Ц И

Превод от английски език ВЕРА ГЮЛГЕЛИЕВА

Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ – препис от книга

Вижте още: