Отглеждане на био спанак

Filed Under: Биоземеделие, Биопродукти, Растения и билки on March 5, 2013

спанак

Спанакът произхода от Мала Азия. Днес се отглежда във всички страни с прохладен климат. Той е студо устойчиво растение, има къс вегетационен период, което го прави много ценен зеленчук.

Спанакът е едногодишно растение. Кореновата му система е слабо развита, а стеблото преди преминаване на яровизацията е силно скъсено. Големината на листата и листната розетка зависят от плодородието на почвата, водния режим и др.

Растенията биват мъжки и женски. Мъжките са по-слабо облистени, по-жълтеникави и по-рано умират.

Те са разположени върху връхната част на централното стебло и разклоненията. Женските цветове са събрани на групи в пазвите на листата и са разположени също върху връхната част на централното стебло и разклоненията. Спанакът се опрашва главно чрез вятъра. Семената са матово зелени с грапава повърхност и запазват кълняемостта си 3-5 години.

Спанакът е студеноустойчиво растение. Семената му започват да никнат при 2-3 “С. Зимуват добре,измръ зват само върху леки почви и открити за вятъра места, където се издухва снегът.

Спанакът не е много взискателен към интензивността на светлината, затова листата нарастват добре и през по-късните есенни месеци.

През началната фаза на развитие спанакът е много взискателен към почвената влага. Полива се чрез теча ща вода или чрез дъждуване.

Спанакът се отглежда като предкултура на средно ранните пипер, домати, патладжани, каба лук, целина и др. Най-ранният есенен спанак, засят през втората половина на август, се отглежда след ранни картофи,ди ни, пъпеши и лук. При такава сеитба реколтата се прибира през октомври-ноември. Спанакът за пролет но производство, засят през октомври се отглежда след късен зелен боб, късни домати, пипер и др.
При благоприятни условия на растеж спанакът е готов за прибиране 35-40 дни след поникването.

Спанакът се сади върху топли, слънчеви места. За да даде добра реколта той трябва да расте бързо. За око ло пет седмици излизат първите подходящи за бране листа и след още две-три седмици спанака е готов за бране. Ако не се обере на време, започва семеобразуване.

За да имаме спанак през цялото лято, можем периодично да засяваме на всеки три-четири седмици, когато Луната е в Риби.

На декар се засяват 2-2,5 кг семена на дълбочина около 3 см и разстояние 25 см между редовете. Спанакът се окопава 1 -2 пъти и не се прорежда.

Спанакът се прибира на ден ЛИСТ, асцедентна Луна, чрез отрязване на стеблото под розетката с мотика или чрез изскубване. Това става сутрин, след като се вдигне росата. Мокрия спанак лесно се запарва.

РОСИЦА АЛ. ДИМИТРОВА

БИОДИНАМИЧНИ З Е Л Е Н Ч У Ц И

Превод от английски език ВЕРА ГЮЛГЕЛИЕВА

Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ – препис от книга

Вижте още: