Гринпийс алармира:Контролът върху употребата на пестициди в България е само теоретичен!

Filed Under: Биоземеделие, Екология on July 1, 2016

пчели

Това беше съобщено от Грийнпийс на среща на работна група, създадена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на която се обсъди временното разрешение за употреба на двата неоникотиноидни пестицидаимидаклоприд и тиаметоксам. Беше подчертано, че няма достатъчно информация за локациите, на които са били засадени семена, обработени с въпросните пестициди, както и че не са известни използваните количества.

От БАБХ поясниха, че заповедите, разрешаващи употребата на третирани с неоникотиноидни пестициди в момента се обжалват и, съответно, текстовете им няма как да се променят.

„Това означава, че не съществува начин пчеларите да могат да се информират и да вземат предпазни мерки, за да защитят пчелините си. Поставяме пчелите на риск, а с тях и цялата ни хранителна система“, сподели г-н Илия Цонев, зам.- председател на Конфедерацията на българските пчелари.

Припомнямве, че в края на  януари, БАБХ разреши пускането на пазара на два препарата за растителна защита, чиито активни вещества са неоникотиноидите имидаклоприд и тиаметоксам, преднаначени за за ограничена и контролирана употреба. Всъщност, тези пестициди са забранени за употреба на територията на Европейския съюз, но има вратичка към забраната – при съществуването на „опасност, която не може да бъде овладяна чрез други разумни средства“.

На следващата  среща на работната група трябва да се обсъдят и стъпките за сертифициране на лаборатория, в която да се анализират проби от  пчелни продукти за наличието на пестициди.

Вижте още: