Билки

Filed Under: Биоземеделие, Растения и билки on February 8, 2012

билки

В биодинамичната градина билките се отглеждат както между лехите със зеленчуци, така и в самостояте лен участък в близост до алпинеума и езерцето, които са задължителни елементи за домашната градина.
Зеленчуците, които днес отглеждаме са претърпели многогодишни селекции. Моркова и пащърнака са всъщност плодове в областта на корена, възприели са по-светли цветове, сладък вкус и един некорено подобен аромат. Зелето пък е плод в листната област, цвеклото е плод в стеблената област, а цветното зе ле е плод в областта на цвета. Като цяло в градината преобладават кореновия и листния елементи, което я прави небалансирана. А красива градина е тази, в която хармонично и здравословно са комбинирани раз лични видове растения. В нашия случай присъствието на цветовия елемент е слабо. Как би могло да се ко мпенсира това? Вероятно като се засадят различни градински цветя.

Розата например, съдържа своя небесен аромат в цвета си и тя го разпръсква свободно малко преди да цъфне чак докато увехне. При нея, както и при повечето градински цветя, цъфтящия импулс е твърде кра тък, той не е достатъчен да балансира липсата на цветовия елемент в градината през дългия вегетационен период на зеленчуците. Единствено билките биха могли да направят това.
При билките цъфтящия импулс е слязъл от цветовете, надолу чак до листата и те започват да отделят аро мат веднага, щом се развият първите им листа. Тази особеност на билките ги прави толкова силни и прило жими в медицината.

Когато в биодинамичната градина растат билки, зеленчуците се облагородяват от техния аромат, от специ фичния цъфтежен процес, който носи билката през цялото време. Всъщност огнените сили съсредоточени в билковите цветове са слезли в по-ниските части на растението до областта на последните листа и начало то на стеблото, а в някои случаи и до корена. Ето защо като цяло наличието на билки в градината създава уют, топлина и хармония.

Многогодишните билки се отглеждат в самостоятелни участъци, а едногодишните могат да се засеят в ле хите сред зеленчуците.

Билките са много ефикасно средство за борба с нежеланите насекоми в градината. Латинките засадени в парник прогонват досадната оранжерийна белокрилка. Котенцето /Anemone pulsatilla/ със своите горещи вибрации не позволява развитие на гъбични заболявания дори и в най-влажно лято. Между лехите с пипер се сади чубрица и босилек, който го предпазват от неприятели. Татула в съседство с зеленчуци ги обезза разява от листни въшки.

Билките, които най-често се отглеждат в биодинамичната градина са лайка, невен, мента, вратига, пелин, валериан, глухарче, лавандула, розмарин, селим, еньовче, мащерка, полски хвощ, коприва, див чесън и др.

РОСИЦА АЛ. ДИМИТРОВА

БИОДИНАМИЧНИ

З Е Л Е Н Ч У Ц И

Превод от английски език ВЕРА ГЮЛГЕЛИЕВА

Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ – препис от книга

Вижте още: