Манасобу Фукуока за плодните дървета

Filed Under: Биоземеделие, Растения и билки on March 27, 2008

По склоновете на хълмовете, недалеч от моя дом, аз отглеждам също и няколко сорта цитрусови. След войната, когато за пръв път започнах да се занимавам с фермерство, започнах с 0,7 ха цитрусова градина и с 0,15 ха оризово поле. Но сега цитрусовите ми градини са на площ от 5 ха. Дойдох на тази земя и закупих околните занемарени склонове на хълмовете. След това ги разчистих със собствените си ръце.

По някои от тях боровете бяха изкоренени няколко години преди да закупя мястото, и всичко , което направих беше да изкопая ями по протежение на набелязаните редове и да насадя фиданки от цитрусови дървета. Между другото, на мястото на изсечените дървета се появиха нови леторасти, а след известно време започна буйно да обраства с японска пампасна трева, орлова папрат и цилиндрична императа. Младите цитрусови фиданки се губеха в бъркотията от диви растения. По-голяма част от боровите издънки изрязах, но част оставих за защита от ветровете. След това окосих обрастващите растения и треви, покриващи повърхността на почвата и засях бяла детелина. След 6-7 години цитрусовите дръвчета най-сетне ме дариха с плод. Аз отделих част от земята по склоновете за тераси, и моята градина заприлича на всяка друга.

Разбира се, придържах се към принципите “отказ от оран”, “отказ от използване на химически торове” и “отказ от използване на пестициди“. Наблюдавах интересно явление: отначало, когато младите фиданки растяха под покрова на подрастващите горски дървета, нямаше никакви признаци на насекомни повреди от типа на източна цитрусова щитоносна въшка. Когато обрастващите треви и леторасти на дървета бяха окосени, участъкът стана по-малко див и заприлича на овощна градина. Тогава се появиха и вредителите.

Най-добре е едно плодно дърво да бъде оставено от самото начало да расте свободно, в съответствие с неговата естествена форма. Тогава то ще ражда всяка година и няма да има нужда от резитби.

Цитрусовите дървета имат същия тип на растеж както кедрите и боровете, а именно-един централен прав ствол с разклонения, отделящи се от него в редова последователност. Разбира се, различните сортове цитрусови имат различен размер и форма. Сортовете Хасаку и Шедок израстват много високи, мандариновото дърво зимен Иншу е невисоко, по-скоро приземно, ранните мандаринени сортове Сатсума се характеризират с неголям размер на дървото. Но всички те имат един централен ствол (водач-б.пр.).

Не убивайте естествените хищници

Мисля, всеки знае, че най разпространените вредители по цитрусовите градини – различните видове щитоносни въшки – имат естествени врагове, затова няма нужда да се използват инсектициди, за да се държат под контрол. В миналото в Япония се е използвал исектицида фузол. Естествените хищници са били напълно унищожени и възникналите в резултат на това проблеми съществуват и до сега в някои префектури. Аз мисля, че въз основа на този печален опит много фермери са осъзнали, че не е желателно унищожаването на хищните насекоми, тъй като в резултат се причинява по-голяма вреда на овощните градини.

Ако по време на появяването на кърлежите и в средата на лятото разредите до 200-400 пъти машинно масло, което е относително безвредно за хищниците, и леко напръскате с него градините, а след тази обработка предоставите на съобществото от насекоми да се върне към своето равновесие, то обикновено проблемът с вредителите ще се реши без ваше участие. Този метод няма да е ефективен, ако през юни и юли вече са били използвани фосфор-органични пестициди и ако хищниците са били убити с тези обработки.

Аз не препоръчвам използването на така наречените безвредни “органични” пръскания, като настойка от чесън със сол или емулсия от машинно масло. Не съм във възторг и от внесените чужди хищници с цел контрол на вредните насекоми. Дърветата отслабват и се подават на атаката на насекомите до такава степен, до която са се отклонили от своята природна форма. Ако дърветата се отглеждат по неестествен за тях начин, и в това състояние бъдат оставени без грижи, в резултат клоните се преплитат безпорядъчно и биват повреждани от насекоми. Аз вече разказах по какъв начин унищожих няколко хектара цитрусови дървета. Но ако дърветата постепенно се поправят, те в някаква степен се връщат към своята природна форма. Дърветата ще станат по-силни и мерките за борба с насекомите ще станат ненужни. Ако дървото е грижливо посадено и от самото начало му е предоставена свободата да следва своята природа, няма необходимост от никакви резитби и пръскания. Ако младите дръвчета са били подложени на резитба и тяхната коренова система е била повредена в питомника до момента, в който са пресадени в градината, в този случай резитбата е необходима.

За да подобря почвата в овощната градина се опитвах да засаждам различни видове дървета. Между тях беше и акация Моришима. Това дърво расте целогодишно, образувайки през цялото време нови пъпки. Листните въшки, които се хранят с тези пъпки, започват да се размножават в огромни количества. Божите кравички се хранят с тези въшки и скоро също започват да се увеличават числено. След като божите кравички унищожат всички въшки по акацията, те се отправят към цитрусовите дървета и започват да ядат другите насекоми, в това число кърлежите, цитрусовите щитоносни въшки, австралийския жлебовиден червей.

Отглеждането на плодове без резитби, торове или химични обработки е възможно само в естествена среда.

Манасобу Фукуока

“Революцията на една сламка”

Превод: Иван Попов

Изданието се издава като приложение на сп. „Житно зърно”

www.jivdom.info

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.