Отглеждане “тор” на лехите

Filed Under: Биоземеделие on January 22, 2011

Мислено разделете всичките култури на три:

Ранно сеене: репички, лук, салати, бакла, грах, копър, моркови, магданоз. Тука ще отнесем и презимувалия чесън.

Средновременно сеене: ранно зеле, картофи, цвекло, боб, ряпа…

Късно сеене: краставички, домати, чушки, зимно зеле…

В зависимост от групата избираме и вариант за отглеждане на зелена маса за наторяване.

Ранни култури. Например, лук.

В четири канавки на леха с широчина метър арпаджик (дребния може да се посади веднага след стопяването на снега, той няма да загние или да поникне преждевременно). Междуредията от 25 см в лехата са най-оптимални за получаване на добра реколта и за лесно прочистване на плевелите с помощта на малкия плозкорез.
След обирането на лука, направете леха, нарежете няколко (в зависимост от културата за зелен тор) канавки и сейте, например бакла. Ако предварително се накисне във вода, за да покълне, то до зимата в средните редове ще пораснат на 40-50 см и повече. Нейните корени ще проникнат на дълбочина до 120 см. Не пипайте баклата до пролетта. Тя и през късната есен при затопляне расте, а зимата и снега ще задържи.
Изключение от тази група правят морковите и магданоза. Насейте ги на лехата в четири реда. Между тях (също много рано) посейте, например салата. Тя ще защити морковите от изсъхване, което е важно в първия период на развитие, и ще възпира и заглуши плевелите. Когато салатите започне да пречат на морковите, изтръгнете ги с корените и ги сложете в междуредията.
Добра идея е при посяването на морковите в техните редове да сее лук, примерно през половин метър. Рано появилите се стръкове ще обозначат редовете с моркови, което ще позволи да се премахват плевелите в междуредията до появяването на самите моркови. Плевелите на този етап са на стадия „нишки”, много са уязвими и се унищожават на 70-80%.

Средноранни култури. Например, картофи.

Седмица, две преди прибирането на картофите отрежете стъблата. По-добре е стъблата да се изсушат и изгорят, за да не се трупат болестни огнища на мястото. В освободилите се от тях междуредия може да се посади култура за зелен тор. В този случай картофите трябва да се прибират внимателно, за да не се стъпчат току-що прокаралите стръкове. Ако нямате желание да се занимавате, сейте културите за зелен тор след прибирането на картофите.
Освен еднолетни такива култури, хубаво е да се посади зимна ръж. За да направи повече зелена маса, на това място следващата година садете от късните растения или картофи. Късно посадените картофи дават особени семена, от които се получава по-висока реколта следващата година.

Късни култури. Например, краставици/корнишони.

Веднага след стопяване на снега, садете на лехите студоустойчиви, с бърз растеж на зелената маса растения. По-време на саденето на краставиците обработете междуредията на лехите с плозкореза и посадете в тях краставиците. Докато поникват и набират сили, на тях съседите не са им страшни. Освен това, ще прикриват при застудяване. Когато дойде времето, срежете растенията за зеления тор с малкия плозкорез и ги сложете в междуредията. След събиране на основната реколта на краставиците (ако още не е застудяло) съберете стъблата, разрохкайте гнездата и посадете втора култура за зелен тор.

Владимир Василевич Фокин

Към земята с наука

http://fokin.sadovnik.com/

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.