Отглеждане на зеленчуци като диви растения

Filed Under: Биоземеделие on November 19, 2007

Някои семейства снабдяват своята кухня със зеленчуци от градината в задния двор, други отглеждат зеленчуци на открити, неизползвани терени.

Относно зеленчуковата градина в задния двор е достатъчно да се каже, че ще получите много хубави зеленчуци, ако ги засеете в подходящото време в почва, наторена с органичен компост и оборска тор.

Моята идея относно „полудивия” начин за отглеждане на зеленчуци по пустеещи места, брегове на реки или изоставени ниви, се състои в това да се разпръснат семената и да се даде възможност зеленчуците да растат заедно с плевелите.

Много важно е да се знае точното време на засяване. За пролетните зеленчуци то е когато зимните плевели отмират, а летните още не са пораснали. За есенния посев семената се разпръсват, когато летните треви отмират, а зимните плевели още не са се появили.

Най-добре е да се изчака, докато започнат дъждовете, които продължават няколко дена. Окосете плевелите и засейте зеленчуковите семена. Няма нужда да ги покривате с почва, тъй като ще ги покриете с окосениете плевели като мулч и по такъв начин ще ги предпазите от птиците и кокошките докато пораснат.

Ако плевелите и детелината образуват рехав покров, можете просто да разпръснете семената.

Зеленчуците, отгледани по такъв начин, се развиват по-добре от очакванията на повечето хора. Ако развият леторастите си по-рано от плевелите, по-късно няма да бъдат потиснати от тях. Има някои видове зеленчуци обаче, например спанак и морков, които порастват по-бавно. Ако накиснете семената за 1-2 дни, а след това ги затворите в глинени капсули, то и за тези зеленчуци проблемът ще бъде решен.

Манасобу Фукуока

Революцията на една сламка

Превод: Иван Попов

Изданието се издава като приложение на сп. „Житно зърно”

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.