Какво да се сади за зелен тор?

Filed Under: Биоземеделие on July 11, 2011

зелен тор

Зеленият тор – това е хубав и постоянно възстановяващ се източник на органични вещества. Кореновата система на много от растенията за зелен тор извлича от дълбоките слоеве на почвата фосфорна киселина, калций, магнезий и много други микроелементи. Вдигнати на повърхността, те стават достъпни за културните растения.
Зеления тор защитава почвата от ерозия, помага в борбата с плевелите и болестите на растенията, подобрява физико-химическите свойства на почвата, повишава нейната биологична активност. Списъка на растенията за зелен тор е обширен. Ако след събирането на ранните картофи, лук, чесън до студовете остават 70-80 дни, то може да се отглежда тънколистен люпин (lupinus), грахово-овесена смес, фиево-овесена смес, фаселия (Phаcelia), рапица (Brassica Napus), злина (Barbarea), бяла горчица, просо, елда и т. н. Не гледайте в календара: колкото израсне. Случва се след застудяванията да стане топло: даже бобовите растения успяват да цъфнат на първия етаж.
В последната година от ползването на ягодова плантация, след събиране на ягодите мястото се прекопава, изравнява и се сее тънколистен люпин, грах, фий и техни смеси с житни култури, които растат до късна есен.
Тези препоръки дава К. Довбан в брошурата „Зелено наторяване”.
На мястото, където в следващата година се предполага че ще се отглеждат краставици, домати, зеле и други късно посаждаеми култури, може есента да се посади зимна ръж, пшеница, рапица, злина. Не трябват много семената. От ръж, например, около 2 килограма на декар. За да израсте повече зелена маса, семената на културите преди посяването е хубаво да се накиснат (рътене) или да се поръсят с вода.
Отглеждане на растения за наторяване – това е интересна и творческа работа. Появи се нов за нас японски зеленчук – дайкон (вид ряпа), трябва да пробвате. Той за кратко време дава доста голям кореноплод. Сее се в края на юни, началото на юли. Оставете реколтата на дайкона заедно с зелената маса през зимата. Колко храна ще получат обитателите на почвата, когато той изгние!
Останали ли Ви са семена от различни култури с просрочен срок на съхранение – не ги хвърляйте. Посейте ги гъсто на освободената земя…
Във всяка местност се намират бързорастящи плевели. Съберете семена. Може, те да дадат повече зелена маса, отколкото препоръчваните от учените растения. Използвайте само еднолетни, с многолетните е по-трудно да се борите.
И тук не минава без изключения. Ранната пролет при обработката на лехите, старайте се да не пипате глухарчетата. Нека да растат. Когато дойде време да се разрохква-загърля, лесно ще ги срежете с плозкореза. Органичен тор! Може да е малко, но земята ще поработи за себе си.
За да имате много добра градина, използвайте всичко което ви е по силите: тор, торф, стърготини (тях трябва да напудрите за неутрализация на киселинността с тебеширено брашно, дървесна пепел или гасена вар), кори, битови отпадъци.
Главната задача на земеделеца – „земята да сътворява”. Ако постоянно преобръщаш, хубаво не чакай: ще затвърдее, закаменее, никакъв щадящ плозкорез няма да помогне, защото в почвата няма да остане кой да щадиш. На земята трябва да даваш по-ве-че, отколкото взимаш от нея. Проценти – и то не малки! – тя ще начисли задължително. Наистина, не винаги веднага, малко по-късно…

Владимир Василевич Фокин

Към земята с наука

http://fokin.sadovnik.com/

Вижте още: