Земеделие и слама

Filed Under: Биоземеделие on February 18, 2008

Разхвърлянето на слама се счита за важно мероприятие, а за моя метод на отглеждане на ориз и зимни зърнено-житни култури това е основното мероприятие. То определя цялото плодородие, прорастване, заплевеленост, защита от врабци, водния режим. И на практика, и на теория използването на сламата в земеделието е решаващ фактор. Но не е така просто да убедиш хората в това.

Разхвърляне на нерязана слама

Изпитателният център в префектурата Окаяма сега проверява метода на директната сеитба на ориз на 80% от своите полета. Когато им предложих да разхвърлят нерязана слама, те очевидно не счетоха този метод за надежден и направиха експеримент, нарязвайки я с механичен резак. Когато отидох преди няколко години да видя техните опити, видях, че нивите са разделени на три части. На първата използуват нарязана слама, на втората – ненарязана, а на третата въобще не използуват слама. Това е същото, което аз правех в течение на много години, и понеже ненарязаната слама даваше най добри резултати, аз препоръчвах използването _

Г-н Фуджи, преподавател от Ясукското Висше селскостопанско училище в префектурата Симана, искаше да опита директната сеитба и дойде да види моята ферма. Аз му предложих да разхвърля по полето ненарязана слама. На другата година той ме посети и сподели, че опита излязъл несполучлив. Изслушвайки внимателно неговия разказ, разбрах, че той е подреждал равномерно и точно оризовата слама, както мулч в овощна градина. Ако се постъпи така, семената на ечемика въобще няма да поникнат. Същото е и с ръжената и ечемичена слама. Ако се подрежда в много равномерен слой, леторастите на ориза трудно ще пробият през него. Най добрият начин е просто да се разхвърля сламата наоколо така, като че ли е падала естествено.

Оризовата слама действа добре на зимните зърнено житни, а сламата на зимните зърнени растения действа като най добър мулч за ориза. Бих искал, това да бъде добре разбрано. Ако се разхвърли по полето свежа оризова слама, младите оризови растения могат да бъдат заразени с някои специфични за тази култура болести, причинителите на които се намират в свежата слама. Тези болести по ориза не се разпространяват по зимните зърнени. Свежата оризова слама е безопасна за другите зърнени, също така гречишната слама и сламата от другите зърнени може да се използва при ориза. По същата причина свежата слама от зимните зърнени като пшеница, ръж и ечемик, не може да бъде използвана като мулч за другите зимни зърнени, тъй като може да стане източник на зараза.

Всичката слама и плява, които остават след овършаването на реколтата, трябва да бъдат върнати на полето.

Сламата обогатява почвата

Сламата подържа почвената структура и обогатява почвата, така че химическите торове стават ненужни. Но този ефект се проявява само при изпълнение на принципа “отказ от оран”. Моите ниви са може би единствените в Япония, които не са орани повече от 20 години, и при това качеството на почвата се подобряваше с всеки сезон. Мога да кажа, че повърхностния слой, богат на хумус, се е увеличил до дебелина повече от 10 см. което е в резултат на това, че в почвата се връщаше всичко онова, растящо на полето, с изключение на зърното.

Нe e необходимо да се прави компост

Нe e необходимо да се прави компост. Не казвам, че изобщо не ви е нужен компост, а само че могат да се избегнат трудоемките операции при неговото приготвяне. Ако оставим сламата да лежи на повърхността на полето напролет или наесен и я покрием с тънък слой кокоша или пача тор, за шест месеца тя напълно ще се разложи.

За да направи компост по традиционния начин, фермерът работи като луд под жаркото слънце, нарязвайки сламата, добавяйки вода и глина, премесвайки компостната купчина и извозвайки я в полето. Той преминава през всичките тези изпитания с мисълта: “Това е най добрият метод”. Би било удоволствие за мен да видя хора, разхвърлящи по своите ниви слама, плява и дървени стърготини.

Като пътувах с влака по ж.п. линията Токайдо в западна Япония, видях, че фермерите не използват всичката слама. Те следват указанията на експертите, които препоръчват определени норми на внасяне на слама за единица площ. Но защо експертите не кажат, че трябва да се върне на полето всичката слама? Гледайки през прозореца на вагона, виждах фермери, които разхвърляха по полето около половината от цялото количество слама, нарязана, а останалото количество беше оставено на края на нивата на купчина да гние под дъжда.

Ако всички фермери в Япония започнат да връщат на полето всичката слама, резултатът би бил огромно количество компост, върнат на земята.

Покълване

В течение на столетия фермерите с впечатляваща загриженост са приготвяли лехи за семената, за да отгледат здрави поници ориз. Малките лехи се подържали в такъв ред и порядък, сякаш това е бил семейният олтар. Разрохквали почвата, добавяли в нея пясък и пепел от изгорена оризова плява, и се молели, за да растат добре пониците. Ето защо е напълно понятно, че много селяни от околността мислеха, че съм полудял, когато разхвърлях оризовите семена по още неприбраната реколта от зимни зърнени култури заедно с плевели и разпръснати навсякъде парчета слама. Разбира се, семената покълват добре, ако са засети в добре подготвена рохкава почва. Но ако времето е дъждовно и полето се превърне в тресавище, вие не можете да минете по него и съответно трябва да отложите сеитбата. От тази гледна точка методът без оран е по надежден, но тук възникват проблемите с малките животни: къртици, мишки, охлюви които ядат семената. Този проблем се решава от глинените капсули, които ги защитават.

Стандартният метод на сеитба на зимни зърнени култури е засяване на семената и покриването им с почва. Ако се окаже, че са заровени дълбоко, те загниват. Аз обикновено разхвърлям семената в малки отверстия в почвата или в бразди, без да ги покривам с почва. Отначало с този метод имах много неудачи.

По-късно станах по-мързелив и вместо да правя отверстия и бразди в почвата, започнах да затварям семената в глинени капсули и ги разпръсвах направо по повърхността на почвата. Семената най-добре прорастват на повърхността на почвата, където имат достатъчно кислород. Открих, че ако покрия със слама тези капсули, семената поникват добре и даже и в много дъждовни години не загниват.

Сламата помага да се реши проблема с плевелите и птиците.

В идеалния случай от 0,1 ха се получава около 4 центнера ечемичена слама. Ако всичката тази слама се разхвърли по полето, повърхността ще бъде почти изцяло покрита. Това прави възможно да се държат под контрол даже такива трудно изкореними плевели като росичката, която представлява най-големия проблем при метода на пряка сеитба без оран.

Врабчетата ми причиниха много неприятности. Директната сеитба не дава резултати, ако няма реален начин за защита от птиците. Има много райони, където методът на директната сеитба се разпространява бавно именно поради тази причина. Много от вас може би се срещат с този проблем и вие знаете, какво имам в предвид.

Аз помня времето, когато тези птици ме следваха по петите и до момента, в който завършвах сеитбата на нивата изяждаха всичките семена, които бях засял. Опитвах се да използвам плашила, мрежи и окачени дрънкащи консервени кутии, но нищо не беше достатъчно ефективно. А ако някой от тези методи се окажеше добър, неговата ефективност се снижаваше след година или две. Моят собствен опит показа, че проблема с врабчетата се решава най-добре чрез засяване на семената по времето, когато предшестващата култура е още в полето, така че семената са скрити под тревата и детелината, а след прибирането на реколтата почвата се покрива със слама.

Направил съм много грешки когато експериментирах в течение на много години и преживях най-разнообразни несполуки. Аз, може би знам по-добре, от който и да е в Япония, какви грешки могат да се допуснат при отглеждане на селскостопански култури. Когато за пръв път получих положителен резултат при отглеждане на ориз и зимни зърнени без оран, почувствах такава радост, каквато навярно е почувствал Колумб, при откриването на Америка.

Манасобу Фукуока

Революцията на една сламка

Превод: Иван Попов

Изданието се издава като приложение на сп. „Житно зърно”

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.