Българско участие в годишната световна конференция по биодинамично земеделие

Filed Under: Биоземеделие, Събития и новини on January 6, 2008

7 – 12 февруари 2007 год.

Стоян Везенков
Антропософско Общество

От 7 до 12 февруари 2007, Гьотеанумът посрещна 600 биодинамични земеделци от цял свят, от Нова Зеландия до Канада и от Аржентина до Русия, за поредната световната годишна конференция по биодинамично земеделие в Дорнах, Швейцария. Сред участниците на конференцията присъстваха и четирима българи от новосформираното българско сдружение за биодинамично земеделие.

Темата на конференцията гласеше: “Въглеродът и глобалната промяна в климата – как участвам във хумусния формообразувателния процес при земеделската работа?”

Глобалната промяна в климата като тема никога не е била по-актуална, събра участниците в конференцията, само четири дни след завършването на голямата световна конференция, организирана от ООН, посветена на затоплянето на климата, която се проведе в Париж и отразена във всички световни медии. Нуждата от спешни конкретни мерки във всички области на икономиката и приложени по целия свят е вече осъзната от всички и обединява и сближава всички хора по земята, проблематика поставена в биодинамичното земеделие като приоритет преди близо 90 години.

Конференцията на биодинамиците откри съветника на министерския съвет на кантон Базел-град, Барбара Шнайдер, поздравявайки участниците, тя изрази надеждата, че биологичното и биодинамичното земеделие разполагат с оптимални решения за прекратяване на вредните влияния на конвенционалното земеделието като цяло върху околната среда и промяната на климата в дългосрочен план. Шнайдер подкани изследователските екипи в биодинамичните институти да публикуват в широко достъпни списания резултатите от ефективността на биодинамичния подход по отношение на опазването на природата и стабилизирането на климата.

На конференцията се проведоха множество лекции, форуми, сформираха се работни групи, където се обсъждаха наболели проблеми. Участниците имаха възможност и да участват в най-различни художествени курсове. Партерния етаж в Гьотеанума беше превърнат в изложение на водещи научни, производствени и търговски биодинамични земеделски организации – Деметер Интернационал, Изследователския Институт за Биодинамично Земеделие (FIbL), Изследователския Кръг (Forschungsring e.V.) и др., както и на национални сдружения за биодинамично земеделие от цял свят, които представяха своите дейности, постижения и продукти.

Прочети цялата статия

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.