Посочиха фалшивите биопродукти у нас

Filed Under: Биопродукти, Други on November 30, 2007

News.dir.bg

Кашкавал и кисело мляко “Пършевица” (производство на “Зоров 91”, Враца), краве кисело мляко “Елена” (производител Би Си Си Хандел ООД), кисело мляко Ел Би на “Ел Би Булгарикум” ЕАД, маргарин “Linko” на “S.C.Royal Brinkers Romania. S.R.L.” с вносител “ИТА-България” ООД…

Това са само част от хранителните стоки, които се рекламират като биологични или екопродукти, но са без данни данни за биологично производство, съобщиха от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) пред БТА.
Според асоциацията анализ на няколко десетки хранителни продукти с етикети “био”, “еко” , “биопродукт”, “от екологично чист район” показва, че те са заблуждаваща реклама според Закона за защита на потребителите. Те нарушават и Наредба 22 за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и неговото означаване върху тях, както и на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
Анализът е изготвен от юристи на асоциацията, която заедно с фондация “Биоселена” работи по проект “Не на фалшивите биохрани!” с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
Според българското законодателство биологичното производство се означава върху продукти и храни от растителен или животински произход, когато продуктът действително да е произведен по биологичен начин от сертифициран за биологично производство производител. Освен означението “биологичен”, който е официалният термин за България, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган. Срещу нарушителите могат да бъдат заведени съдебни искове. От БНАП вече са изпратили писма до производителите.
Още примери за “биопроизводители”: Компот от кайсии (произведен от “Биоплод” ООД), ябълков оцет на “Веда” ООД, мюсли на “Р.И.Груп” ЕТ, кашкавал на “Еко-Ф” ЕАД, боб, леща, ориз, лютеница и гювеч на “Биоплод” ЕООД , ръжени ядки на “Фортунате” ООД, стерилизиран зелен фасул и стерилизирани краставички на “Биоплод” ООД, домати небелени на “Гама” ЕООД , яйца на АГРОИНВЕСТ ПРОДУКТ ООД, пресни яйца Мизия на “ЯЙЦА И ПТИЦИ” АД, капия печена на САТКО ООД, кисело мляко “Роса” на ФАМА АД , стелиризирани краставички с вносител ЕСО ТРЕЙД ООД, Варна, домашна лютеница на ЕКО КОНС ЕООД,

Източник

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.