Над 500 производители изнасят биопродукти

Filed Under: Биопродукти, Други on March 24, 2008

www.dnevnik.bg 

Над 500 български производители изнасят екологично чисти плодове и зеленчуци в страните от Европейския съюз, съобщиха от фондацията за биологично земеделие “Биоселена”, която е акредитирана да издава необходимите сертификати.

Тези култури се отглеждат в естествената им среда без използването на пестициди, изкуствени торове и други химични препарати. Затова и добивите от тях са сравнително ниски, поясниха експерти. Продуктите са безопасни за човешкото здраве, но поради по-големите разходи за производството им са и по-скъпи от получените по конвенционален начин. Търсенето им в Европа е високо и затова и българските производители са се насочили към износа им. На нашия пазар все още не намират прием, тъй като срещат нелоялната конкуренция на фалшивите екологични храни, с които магазините в страната са пълни, алармираха от фондация “Биоселена”

В момента сертифицирани продукти се продават само в София и Варна, и то в една търговска верига магазини – “Пикадили”. Всички останали храни с всевъзможните надписи по тях от сорта на “Био”, Еко” , “Натурално”, “От екологично чист район” и т.н. означават само едно: фалшификати, чиято цел е да спечелят доверието на потребителите и да вдигнат печалбата на съответните фирми, заяви д-р Стоилко Апостолов от “Биоселена”.

В края на миналата година организацията проведе акция из магазините, която установи редица нарушения. Компаниите бяха сигнализирани да променят заблуждаващите етикети, но последваха единствено заплахи със съд. Нито едно дело не е заведено срещу нас, но и етикетите с фалшивите надписи не са свалени от продуктите, казва Стоилко Апостолов. Една-единствена фирма – производителка на млечни продукти от Добрич – “Фама”, е премахнала подвеждащия надпис върху артикулите си.

Държавните контролни органи – Държавният ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), също не предприеха спешни проверки. А според нормативите, ако един биопродукт не е произведен по съответните правила, нарушителите се наказват с глоба от 1000 до 5 хил. лева, а за юридическите лица санкцията съответно е от 5 до 10 хил. лева.

Източник: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=457770

Вижте още:

Коментирай

You must be logged in to post a comment.